Арена

Нацполіція розслідує 54 злочини щодо сексуального насильства рашистських військових

Правоохоронці ідентифікували та повідомили про підозру у скоєнні сексуального насильства 19 рашистським військовослужбовцям.

Загалом поліціянти розслідують 54 такі злочини. Про це повідомив голова Національної поліції України Іван Вигівський в інтерв’ю аґентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, наразі триває процедура оголошення підозрюваних у міжнародний розшук. Зокрема, Виговський розповів, що поліція заочно повідомила про підозру військовослужбовцю Росгвардії, який зі спільниками з березня до жовтня 2022 року під час окупації Херсона вчинив насильницькі дії щодо понад 200 українців — це переважно були активісти, волонтери, родичі правоохоронців.

«Їх били, катували, обмежували в їжі, воді. Щонайменше щодо 24 осіб окупанти застосовували сексуальні тортури у вигляді ударів струмом по статевих органах», — сказав Виговський.

Він зазначив, що після звільнення Київської области було встановлено факти зґвалтування жінок.

«Також є факти сексуального насильства щодо дітей, найменшій постраждалій дитині чотири роки», — розповів голова Нацполіції.

Крім того, Вигівський зауважив, що тортури та сексуальне насильство під час війни — дуже чутливі й латентні злочини, тому жертви насильства не завжди хочуть про це розповідати.

Раніше в столичному пресцентрі Національної спілки журналістів України відбувся круглий стіл щодо проблем жінок, потерпілих від сексуального насильства, пов’язаного зі збройною аґресією Московії. Зокрема, обговорили етичні засади та «білі плями» у висвітленні цієї теми у ЗМІ. Крім того, жінки, які пережили сексуальне насильство під час війни, розповіли, чому багато з них не хочуть про це говорити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *