Арена

Понад 1,5 тисячі FPV-дронів Shrike українського виробництва відправлено на фронт під Донецьк

На Донецький напрямок передали понад 1,5 тисячі FPV-дронів Shrike (на фото) українського виробництва, закуплених за державною програмою “Армія дронів”.

Про це повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

“Безпілотники закуплено коштом державної програми “Армія дронів”. Коптери допоможуть нашим воїнам тримати оборону та ефективно уражати позиції й техніку росіян”, — йдеться у дописі Федорова.

За словами міністра, дрони-камікадзе виробляє український defense-tech стартап.

“Один безпілотник коштує лише кілька сотень доларів, але результати роботи неприємно вражатимуть окупантів та радуватимуть нас у щотижневих звітах від ударних рот “Армії дронів”, — написав Михайло Федоров.

7 жовтня Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що розробкою безпілотників почали займатися понад 200 українських компаній.

15 червня Міністерство цифрової трансформації запустило черговий етап навчання ще 10 тисяч операторів безпілотників.

20 червня, президент України Володимир Зеленський підписав два закони, які стимулюють виробників безпілотних літальних апаратів під час воєнного стану в Україні.

За словами керівника Мінцифри Михайла Федорова, порівняно з минулим роком станом на червень 2023 року виробництво безпілотників в Україні по деяких категоріях зросло в десятки, а инколи й у сотні разів. Загалом на ринку працюють понад 100 компаній, які виготовляють дрони.

На початку липня 2022 року Мінцифра разом із Генштабом ЗСУ та платформою UNITED24 оголосили збір коштів на “Армію дронів”. На першому етапі планували закупити 200 безпілотників.

Комплексна програма “Армія дронів” включає системну закупівлю дронів, їхній ремонт й оперативну заміну, а також курс навчання пілотів, повідомили в пресслужбі Мінцифри. На сайті UNITED24 можна пожертвувати на дрон або віддати власний. Усі пожертви надходять на спеціальний рахунок Міністерства оборони в НБУ.

У перші тижні дії програми українці та чужоземці пожертвували понад 510 мільйонів гривень на безпілотники для Збройних сил України через платформу UNITED24.

Також у вересні 2022 року ЗСУ отримали перші 20 ударних дронів Warmate, кошти на які українці зібрали через monobank.

6 жовтня віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомляв, що на фронт відправлено майже 2 тисячі безпілотників зі штучним інтелектом (ШІ) від “Армії дронів”.

Нагадаємо, що з січня до вересня три найбільші українські фонди зібрали 12,5 млрд гривень донатів, найбільше з них — фандрейзинґова платформа UNITED24.

Світлина: Михайло Федоров/Telegram

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *