Арена

Західні чиновники зондують ґрунт стосовно того, від чого Україна може відмовитися, щоб піти з рашистами на переговори

Західні ЗМІ повідомили, що американські та європейські чиновники, за даними їхніх джерел, почали негласні переговори з українським урядом про можливість мирних переговорів з Московією для припинення війни. Президент України Володимир Зеленський і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на спільній пресконференції заявили на це, що Україна сама ухвалює суверенні рішення.

Про це з посиланням на одного з нинішніх високопоставлених американських чиновників і одного з колишніх високопоставлених американських чиновників, пишуть NBC News.

За даними джерел, під час перемовин йшлося про те, від чого Україні, можливо, доведеться відмовитися, щоб досягти угоди. Деякі з цих переговорів, які чиновники описують як “чутливі”, відбулися минулого місяця під час зустрічі Контактної групи з питань оборони України, повідомили чиновники.

За словами посадовців, ці переговори є визнанням динаміки у військовому плані в Україні та політичної ситуації в США і Європі.

“Вони почалися на тлі занепокоєння американських і європейських чиновників тим, що війна зайшла в глухий кут, а також можливістю продовжувати надавати допомогу Україні, заявили чиновники. Чиновники адміністрації Байдена також стурбовані тим, що в Україні закінчуються сили, в той час як Росія має, здається, нескінченні запаси”, — йдеться в матеріалі.

Також зазначається, що уряд США занепокоєний тим, що війна в Україні привертає набагато менше уваги громадськости, ніж війна між Ізраїлем і ХАМАСом, яка розпочалася майже місяць тому, повідомили урядовці. Чиновники побоюються, що така зміна може ускладнити отримання додаткової допомоги для Києва.

Як пишуть NBC News, деякі американські військові чиновники в приватних розмовах почали використовувати термін “патова ситуація” для опису нинішньої битви в Україні, а деякі кажуть, що вона може звестися до того, яка сторона зможе найдовше утримувати військові сили.

“Жодна зі сторін не робить значних успіхів на полі бою, який деякі американські чиновники зараз описують як війну дюймів. У приватних розмовах посадовці також заявляли, що Україна, ймовірно, має час до кінця року або невдовзі після цього, перш ніж розпочнуться більш термінові дискусії про мирні переговори. Американські посадовці поділилися своїми думками щодо таких термінів з європейськими союзниками, повідомили офіційні особи”, — йдеться у статті.

Водночас речниця Ради національної безпеки США Адріенна Вотсон заявила, що “будь-які рішення щодо переговорів залишаються за Україною”.

“Ми зосереджені на тому, щоб продовжувати рішуче підтримувати Україну, яка захищає свою свободу і незалежність від російської агресії”, — сказала Вотсон.

В адміністрації також зазначили, що США брали участь разом з Україною в обговоренні рамок мирного саміту, але Білий дім “не знає про будь-які инші розмови з Україною про переговори на даний момент”.

При цьому, як пишуть NBC News, адміністрація Байдена не має жодних ознак того, що ватажок рашистів Владімір Путін готовий до переговорів з Україною, заявили два американські чиновники. Західні чиновники кажуть, що Путін все ще вважає, що може “перечекати Захід”, або продовжувати воювати доти, доки США та їхні союзники не втратять внутрішню підтримку у фінансуванні України, або доки боротьба за постачання Києву зброї та боєприпасів не стане надто дорогою, кажуть чиновники.

Під час спільної пресконференції у Києві президент України Володимир Зеленський і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прокоментували статтю про нібито негласні перемовини Заходу і України щодо мирних переговорів із московитами. Про це повідомила кореспондентка Суспільного.

“Не знаю, хто і для чого це публікує. Маю неприємне відчуття, що українці це підтримують. Як людина, яка відповідає за такі перемовини, скажу, що на мене ніхто з лідерів ЄС і США не тисне сьогодні. На початку і до початку великої війни це було. Ніхто не буде говорити з РФ і нічого не віддаватиме”, — сказав Зеленський.

“Україна суверенна і приймає суверенні рішення і я високо ціную вашу ініціативу формули миру”, — наголосила фон дер Ляєн.

Раніше стало відомо, що уряд Сполучених Штатів виділяє новий пакет допомоги Україні у сфері безпеки й оборони загальною сумою 425 мільйонів доларів. Він включатиме постачання ракет для HIMARS, ППО, артснарядів, протитанкових систем та іншого озброєння.

Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр також попередила, що Сполучені Штати надаватимуть Україні менші пакети військової допомоги через відсутність рішення Конгресу щодо додаткового фінансування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *