Візії

Хворіти в армії – це кльово

– Хворіти єто кайф. Тільки заради цього я в армію і пішов. Бо якщо десь і хворіти, то це тіки в армії. Комбат тебе визиває – а в тебе уважитєльна причина, ти захворів, – казав мені мій перший командир.

– Лутшая пора – труд і болєзнь. Но труд такоє, а вот болєзнь – це можно, якщо не сильно, – казав другий.

По-армійськи хворіти в мене ніяк не виходило. То в наряд треба, наковтавшись таблєток, то відпустка. А в відпустці хворіти вроді і можно, але не дуже хочеться. Лише цієї осені, зовсім нещодавно, якийсь порив вітру з противним дощем так сильно надув мені харю, що вона ще трохи б і репнула.

Армійська хвороба дає про себе знати майже миттєво.

Після обіду стрімко піднялась температура, зʼявився кашель, боліло в спині, і вже під вечір я залізав у спальнік з чітким розумінням своєї захворівшості.

В спальніку тепло і мʼяко. Я миттєво провалююсь в сон, наковтавшись парацетамолу.

– Розкажи мені, казку. – прошу я діда.
– Жив собі дід та бабка.
– Не цю, діду, розкажи страшну.
– Тоді цю слухай. Дуже страшна. Жив собі якось хлопчик… – починає дідо.

А я вже сплю. Я ніколи не слухав казки до кінця.

Жив собі якось хлопчик в селі на Донбасі. Тільки-но він виріс, як почалась війна, і йому прийшлося йти в армію. Біля сільради вони з друзями влаштували гулянку. Його цілувала Галя, обіцяла дождатись. В той вечір біля сільради, на бетонній огорожі друзі коряво написали:
– Льогкіх берц тобі, Саня! 2021.

Хворіти дуже приємно: ти спиш і тобі тепло. І ніхто тебе не зайобує, всі знають, що скоро теж захворіють. Так буває: захворів один – значить на днях всі будуть кашлять як старі діди. Хворіти нормально. Погано коли потієш, а так – суцільна насолода цей озноб по всьому тілу. Хворіти класно, бо можеш згадати як хворів в дитинстві, і дідо розповідав тобі забуті страшні казки.
– Льогкіх берц тобі, Саня! 2021.

Чи то уві сні, чи то реально я проїжджаю цей напис, сидячи в кузові пікапу. Поруч Заюшкіна, в білому платті, як в тому фільмі Бібісі, де вона співає для військових. Сидить, дивиться крізь мене на напис на бетонній огорожі, дивиться на розвалену сільраду, на все розвалене село, в руїнах якого живуть військові.

Ми їдемо по центральній вулиці, під ногами військових чвакає, вони штовхають врісший у донбаську грязюку шишарік:
– Нуууууу, раааааз, рааааааз.
Шишарік не піддається, самий старший військовий просить його ще протяжніше:
– Нууу, пацаниии, раааз, двааа.

Я хочу перекрикнути цей шум, докричатись до Заюшкіної, яка сидить зовсім поруч, в кузові пікапу, щоб вона почула, приїхала на виделкаfest цього літа, але вона не чує.

– Заааахотіла голубкааа бути з гооолууубом – співа вона грубим голосом Худого.

– А що було далі з Санєй, дідо? – питаю я.

А хто його знає, де той Саня, і як його Галя. Під ногами чавкає, в берцах вогко. Здається, скоро всі руїни села, ці скелети хат, злетівші стелі поруч – все засосе багнюка.

Хто знає, які ті берци в того Сані. Якщо ловачі – значить в них вогко. Якщо талани – значить не такі вони і легкі. Вибирать берци на зиму – ціла наука. Це вам не херню на бетонних плитах писать.

– Ми тебе всі слухаєм, – кажу я Даніеллі. – Всі-всі твої пісні. І бонсуар я твоя самота, і голубку, і лети… Вибач, що на ти. Ти приїжджай до нас на виделкаfest, у нас круто.

А вона мовчить. Дідо мій теж мовчить, не хоче розповідати, що ж там трапилося з тим Олександром в льохкіх берцах, з останнього прифронтового села.

Над руїнами іноді стирчить-розвівається прапор, ми їдемо в кузові пікапу в світле будуще, де на кожному виделкаfest у нас прекрасний лайнап.

– Шо ти там? Просинайся, треба вже їхать, – каже мені Даніелла голосом підозріло схожим на голос Худого.

Хворіти в армії – це кльово. Але довго тут хворіти ніяк не виходить.

Сергій Гнезділов, блоґер

Світлина Marian Kushnir

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *