Арена

Про продовольчу безпеку потрібно думати в довгостроковій перспективі – Олексій Абасов

Минулого тижня в німецькому Ганновері закінчила свою роботу традиційна виставка Agritechnica.

В ній взяли участь провідні компанії світу, які продемонстрували низку суперсучасних рішень у сфері продовольчої безпеки. Наприклад, вражаючі результати демонструють піксельне землеробство, точна прополка за допомогою мобільної роботизації, оптичне сортування, використання дронів, інші новації.

Про це розповів український підприємець Олексій Абасов, засновник наразі унікальної для нашої країни компанії “AAcheta Ukraine”, яка однією з перших в Україні почала спеціалізуватися на вирощуванні, переробці та створенні кінцевих продуктів харчування для людей і тварин з використанням комах, мух і черв’яків.

“Виставка в Ганновері – це потужний майданчик для обміну світовим досвідом у галузі продовольчої безпеки, – розповів Олексій Абасов. – У світі розуміють, особливо на фоні війни в Україні, що про продовольчу безпеку потрібно думати в довгостроковій перспективі. Тому й акцентують увагу на більш сталому використанні наших природних ресурсів, таких як ґрунт, вода, атмосфера та біорізноманіття”.

“Скажу чесно, що я захоплений представленими в Німеччині інноваціями: вертикальні ферми, автономні системи, точне землеробство, роботизація, суперфуди з водоростей та їстівні комахи… Україна може зробити величезний скачок в розвитку свого агропромислового комплексу, якщо вчасно застосовуватиме нові світові технології”, – переконаний голова компанії “AAcheta Ukraine”.

Олексій Абасов наголосив, що особисто для нього великий інтерес викликає сфера виробництва суперфудів.

Суперфуди – це рослинні продукти з надвисокою концентрацією білків, вітамінів, антиоксидантів, незамінних кислот і незначною калорійністю, вони не є штучно виведеними, а давно відомі на нашій планеті й вигідно вирізняються серед медичних препаратів та біологічно активних добавок тим, що абсолютно нешкідливі для організму.

“З майбутнього погляду “суперфуди” мають потенціал стати важливим інгредієнтом в інноваційних харчових продуктах, включаючи функціональні напої, замінники м’яса, закваски, кондитерські вироби та навіть косметичні засоби. Їх приваблива комбінація поживних властивостей та споживчого інтересу робить їх перспективним напрямком для майбутнього розвитку харчової індустрії”, – переконаний Олексій Абасов.

“Майбутнє суперфудів обіцяє бути захоплюючим та інноваційним. З розвитком наукових досліджень і технологій можлива поява нових суперфудів, які матимуть підсилені поживні властивості та сучасні методи виробництва. Одним із напрямків розвитку суперфудів є генетична модифікація рослин для збільшення їхньої поживної цінності. Вчені можуть використовувати знаряддя генної інженерії для розробки рослин, які містять певні вітаміни, мінерали чи інші біологічно активні речовини. Такі генетично модифіковані суперфуди можуть пропонувати значне поліпшення поживної цінності, що робить їх ще ціннішими для нашого здоров’я, – розповів підприємець. – Ще одним цікавим напрямком розвитку суперфудів є використання технологій штучного вирощування клітин для створення харчових продуктів. Наприклад, дослідники працюють над вирощуванням клітинного м’яса поза організмом тварини. Схожі технології можуть бути використані для вирощування клітин, що містять поживні речовини, що дозволить створювати суперфуди з підвищеною поживною вартістю.

Важливою тенденцією може стати розробка нових методів переробки суперфудів для підвищення їх засвоєння. Наприклад, використання технологій екстракції та мікроенкапсуляції може покращити засвоюваність біологічно активних компонентів з суперфудів, роблячи їх ефективнішими для підтримки здоров’я.

Крім того, з урахуванням зростаючого інтересу до сталості та екологічної стійкості, у майбутньому суперфуди можуть стати об’єктом поглиблених досліджень з підвищення стійкості вирощування і виробництва. Можна очікувати появу нових видів рослин, здатних виживати в складних кліматичних умовах і вимогливих до ґрунту, що сприятиме збільшенню доступності суперфудів.

Майбутнє суперфудів також може бути пов’язане з поєднанням традиційних продуктів харчування та нових технологій. Наприклад, створення суперфудів зі спільних інгредієнтів або формул, які поєднують кращі харчові властивості різних продуктів харчування, щоб мати комплексний цілющий ефект”.

Багато хто з учасників ганноверського форуму переконаний, що майбутнє суперфудів обіцяє бути захоплюючим та різноманітним завдяки науковим відкриттям, новим технологіям і прагненню поліпшити наше харчування та здоров’я. З розвитком наукових досліджень та технологій, можна очікувати появу нових суперфудів, які будуть відігравати важливу роль у підтримці здоров’я та благополуччя.

Світлина ілюстративна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *