Арена

Зеленський надіслав сиґнал Залужному не лізти в політику

Президент України Володимир Зеленський попередив військове керівництво не втручатися у політичні справи, адже генерали ризикують отримати непокору з боку солдатів

Про це пише Sun.

За словами президента України, генерали, які прийшли в політику, зробили помилку.

Зеленський розповів про низку українських командирів, які зайнялися політикою після анексії Криму Московією у 2014 році. За його словами, військових у політику штовхають різні політичні сили.

“Це було після 2014 року, коли кожна політична партія хотіла якихось військових, зірок війни, і я вважаю, що це була дуже велика помилка. Їх штовхнули в політику, тому що у них була знищена репутація”, – заявив він.

Видання зазначає, що, за чутками, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний є потенційним суперником Зеленського, якщо вирішить стати політиком.

“Якщо військовий вирішив займатися політикою, то це його право, тоді він має йти в політику, і тоді йому не до війни. Якщо ти керуєш війною, маючи на увазі, що завтра ти будеш займатися політикою чи виборами, то у своїх словах і на передовій ти поводишся як політик, а не як військовий, і я вважаю, що це величезна помилка”, – наголосив президент України.

Зеленський також попередив, що непідпорядкування солдатів своїм генералам загрожує єдності України.

“При всій повазі до генерала Залужного і до всіх командирів, які на полі бою, має бути розуміння ієрархії. За законом і в умовах війни про инакше не може бути й мови. Це не веде до єдности нації”, – додав Зеленський.

Нагадаємо, 1 листопада на The Economist вийшла колонка Валерія Залужного, вперше від грудня 2022 року. У ній генерал зазначив, що війна РФ проти України може перейти на новий небезпечний етап, і назвав пріоритетні напрями, розвиток яких допоможе не допустити цього. Він також розповів, що потрібно для того, аби вийти з глухого кута у війні з РФ.

Натомість Володимир Зеленський відреаґував на статтю Головнокомандувача ЗСУ та заявив, що Україна не перебуває в патовій ситуації.

Як відомо, Верховний Головнокомандувач Володимир Зеленський не надав своєчасний наказ на розгортання військ, на призов оперативного резерву, військ ТРО, та наказ на підрив мостів, що дало можливість рашистським окупантам наступати на повній швидкості у маршових колонах, на другий день війни без бою московити захопили Мелітополь, на третій день без бою захопили Бердянськ, на четвертий день захопили Токмак, на п’ятий день війни рашистські війська оточили без бою Маріуполь, і тим самим увесь ґарнізон понад 5 тисяч бійців, дві бриґади в повному складі – 12-та Нацгвардії, у складі якої “Азов”, і 36-та морської піхоти ЗСУ опинились у “котлі”, і були змушені одразу вести бій у критичних умовах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *