Арена

Рашисти тримають тисячі українських дітей у “таборах перевиховання”

Рашистські загарбники розмістили у своїх “таборах перевиховання” вже майже 10 тисяч українських дітей.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії у Х.

У британському відомстві наголосили, що такі дані навели в доповіді Єльської лабораторії гуманітарних досліджень.

“За наявними даними, не менше 11 тисяч українських дітей утримуються в 43 таборах перевиховання по всій Росії, за тисячі кілометрів від домівки”, – наголосили у відомстві.

Там також зазначили, що право на життя та свободу таких дітей перебуває під загрозою.

Нагадаємо, уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець в етері національного телемаратону розповів, що табори для “перевиховання” українських дітей діють як у самій Московії, так і на тимчасово окупованих територіях.

“Всіх записують, це офіційна навчальна програма на території РФ для українських дітей. Я на цьому наголошую, що саме українських дітей намагаються записати в різні військові організації та провести через подібне “навчання”.

Росіяни це роблять не просто свідомо, вони хочуть саме з-поміж українських дітей ростити нове покоління російських військовослужбовців, які в майбутньому напевне, на думку росіян, повинні знову воювати проти України чи проти инших держав”, – зазначив омбудсмен.

З його слів, станом на зараз не менше ніж 70 подібних таборів діють на території Московії, на тимчасово окупованих територіях і в Криму.

За словами Лубінця, під “перевиховання” підпадають не лише хлопці, а й дівчата. Їх навчають розбирати автомат Калашнікова, співати московитські патріотичні пісні та готують до військової кар’єри.

До того ж фахівці з Єльської лабораторії також додають, що загалом після повномасштабного вторгнення Московії в Україну на початку 2022 року понад 2400 українських дітей віком від 6 до 17 років було вивезено до 13 установ на території Білорусі.

Там також, за даними The Telegraph, організували “табори перевиховання”.

У білоруській опозиційній групі “Національне антикризове управління”, яке передало документи до МКС, заявили, що Лукашенко “є основним винним у насильницькому переміщенні цих дітей до Білорусі” і “безпосередньо давав вказівки щодо організації фінансування цих процесів”.

Своєю чергою віцепрем’єр-міністр – міністр із питань реінтеґрації тимчасово окупованих територій Ірина Верещук у етері телемаратону “Єдині новини” повідомила, що частину українських дітей, депортованих до Білорусі, далі вивозять до Московії.

“(Ці діти там – ред.) переміщаються. Деякі їдуть у РФ, деякі залишаються і перебувають там (у Білорусі – ред.) довгий час. І нам особливо болить, коли переміщають “статусних” дітей, бо нам все важче і важче їх знайти. Вони (росіяни – ред.) намагаються їх розділити, щоб втратився зв’язок”, – заявила Верещук.

За її словами, Україна наполягає на переданні їй списків вивезених дітей і їх поверненні. Водночас урядовець поінформувала, що з білоруською стороною вона не має жодних комунікацій.

Віцепрем’єр-міністр зауважила, що не здивується, якщо будуть видані ордери на арешт керівництва Білорусі за вивезення і незаконне переміщення українських дітей.

“У нас є дані щодо участи й безпосередньо Лукашенка, і його родини, і щодо використання органів Союзної держави у незаконній депортації, фактично – співучасти у геноциді.

Це важливо фіксувати, і важливо, що міжнародна спільнота зараз здійснює своє розслідування. Вони (представники Білорусі – ред.) мають відповідати нарівні з очільником Кремля”, – переконана керівниця Мінреінтеґрації.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Московії депортували 19 546 дітей..

Повернути в Україну поки що вдалося лише 386 дітей.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *