Арена

Генштаб проти тривалих відпусток військовим і звільнення від мобілізації інвалідів 2-ї групи

Генеральний штаб ЗСУ загалом схвалює новий законопроєкт про мобілізацію і порядок проходження військової служби, що зараз допрацьовується у Верховній Раді і певні положення якого вже спричинили значний резонанс у суспільстві. Але низку норм з документу треба прибрати, вважають у Генштабі.

Про це йдеться у листі Генштабу до Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки за підписом головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Текст листа опублікувала нардеп Мар’яна Безугла.

“Офіційна позиція Залужного щодо поточної редакції законопроекту про рекрутинґ, мобілізацію та проходження служби. Це вже після місяців переговорів з ним та його ГШ ЗСУ. Зверніть увагу, Головнокомандувач ЗС України підтримує всі інші норми проєкту, в його листі надано тільки зауваження”, – наголосила Безугла.

Отже, у листі, датованому 20 грудня, містяться такі зауваження Генштабу щодо норм, “які не відповідають інтересам ЗСУ та не сприяють забезпеченню обороноздатності держави”:

  1. Взяття всіх жінок на військовий облік. На думку Генштабу, це збільшить удвічі навантаження на ТЦК, заклади охорони здоров’я, які проводять медогляд військовозобов’язаних, а також спричинить “певний резонанс” у суспільстві і спонукає жінок масово виїжджати з України. Генштаб пропонує залишити ситуацію з жінками у поточному стані, а до реформи повернутися після війни.
  2. Обов’язкова ротація військовослужбовців після 3 місяців на передовій і надання 90-денної відпустки після 24 місяців служби. В Генштабі зауважують, що ЗСУ гостро не вистачає навченого людського ресурсу, тож проведення подібних ротацій і масове надання тривалих відпусток військовим неможливе. Зазначається, що зараз практично всі бойові частини війська перебувають у районах виконання завдань. Генштаб пропонує вилучити ці норми із законопроєкту взагалі, бо вони “на сьогодні не можуть бути застосовані”.
  3. Призначення військовослужбовців з інженерною спеціальністю винятково на посади інженерного профілю. Генштаб зауважує, що мобілізаційний ресурс є вкрай обмеженим, тому така норма є недоцільною. Вона призведе до того, що наявних військовослужбовців буде неможливо призначити на вакантні посади. Цю норму пропонують прибрати.
  4. Обов’язкова ротація працівників ТЦК щотрироки. На думку Генштабу, така практика “унеможливить збереження досвіду” та “зруйнує систему військового обліку”, а тому ця норма є недоцільною.
  5. Звільнення інвалідів 2-ї групи. Генштаб пропонує прибрати цю норму із законопроєкту, не наводячи жодних арґументів.

“З метою забезпечення виконання завдань з відсічі збройної агресії проти України прошу прискорити реєстрацію законопроєкту та розгляд його у Верховній Раді”, – йдеться у листі Залужного.

Нардеп Безугла зауважує, що зареєструвати законопроєкт у Верховній Раді плануються до кінця грудня, а голосування має відбутися в січні.

Як відомо, нещодавно нардеп Мар’яна Безугла та інші народні обранці опублікували певні положення із законопроєкту про мобілізацію, який зараз перебуває у розробці. Ці витримки із документу набули широкого резонансу в українському суспільстві.

Особливого розголосу набула норма про те, що усі жінки мають стати на військовий облік, як і чоловіки. Також вони підлягатимуть мобілізації, але на тилові спеціальності. На бойові посади, як і зараз, вони можуть піти лише за власним бажанням.

Крім того озвучувались й інші норми. Наприклад, про зобов’язання завжди носити із собою військовий квиток. Також порушено питання про демобілізацію після 36 місяців служби. Але не зрозуміло, чи буде це положення включене у законопроєкт.

Світлина Сухопутних військ ЗС України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *