Арена

Москва продовжує свою стратегію терору, спрямовану на знищення української цивільної інфраструктури

Сполучені Штати звинуватили Московію у “цілеспрямованому відволіканні” Ради Безпеки ООН темами про Революцію гідности в Україні десятирічної давнини, поки в Москві готували “наймасштабніший” ракетно-повітряний удар по українських містах, наголосив під час термінового засідання РБ ООН радник-посланник місії США при ООН Джон Келлі.

“Два дні тому РФ організувала засідання Ради Безпеки, щоби згадати про події 10-річної давнини. Росія заявила, що обговорення Революції гідности дозволить членам Ради краще зрозуміти, як ці події вплинули на чинну ситуацію в Україні”, – зауважив представник США.

Він назвав це “абсурдним” і підкреслив, що в той самий час у Москві розробляли “наймасштабніший” ракетно-повітряний удар по Україні.

“Саме на це Росія відволікала увагу Ради цього тижня, поки планувала свою найбільшу повітряну атаку на Україну, її міста й критичну інфраструктуру від початку незаконного повномасштабного вторгнення”, – зауважив Келлі.

У цьому зв’язку він підтвердив позицію США, оприлюднену президентом Джо Байденом, назвавши напад РФ “суворим нагадуванням”, що московитський президент Владімір Путін “не полишив своїх цілей знищити Україну та наголосивши, що його потрібно зупинити”.

“Ми звернулися до всіх членів Радбезу, щоби вони приєднатися до нас та найрішучіше засудити цю огидну атаку на міста й цивільну інфраструктуру по всій Україні”, – наголосив представник США.

Він також підкреслив, що “будь-яка злочинна брехня росіян про начебто “удари по військових цілях” не зітре та не приховає руїн по всій території в країни, а також тисяч невинних жертв, втрачених від початку війни”.

Посол США в Україні Бріджит Брінк відреагувала на наймасованішу ракетну атаку по Україні 29 грудня, заявивши, що Україна потребує допомоги вже зараз. Свою реакцію та аналогічну думку висловили президент Латвії Едгар Рінкевичс та посол Британії в Україні Мартін Гарріс

Брінк опублікувала знімок екрана телефона з купою сповіщень про оголошення повітряної тривоги вранці й написала, що “це те, що українці побачили на своїх телефонах сьогодні вранці”.

Вона наголосила на необхідності надання Україні фінансування якомога швидше, щоб зупинити такі випадки у 2024 році.

“Мільйони чоловіків, жінок і дітей перебувають у бомбосховищах через те, що Росія обстрілює всю країну ракетами. Україна потребує фінансування вже зараз, щоб продовжити боротьбу за свободу від такого жаху у 2024 році”, – написала вона.

“Ще раз: Україна має отримати всю військову та фінансову допомогу ЗАРАЗ, це єдиний спосіб зупинити війну та напади на цивільні цілі. Повна солідарність з Україною в цей важкий час!” – наголосив президент Латвії Едгар Рінкевичс.

Посол Великої Британії в Україні назвав рашистську атаку вранці 29 грудня підлою й заявив, що атака на цивільну інфраструктуру є воєнним злочином.

“Японія рішуче засуджує масований повітряний напад Росії на міста України. Перед обличчям лютого ворога підтримка Японії Україні непохитна”, – зазначили у посольстві Японії в Україні.

Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас назвала рашистську атаку воєнним злочином у великих масштабах і нагадала, що злочинні цілі московитів не змінились.

“Нагадування на Новий рік, що цілі Росії не змінилися – вона хоче знищити Україну. Не дати агресії окупитися має вирішальне значення для європейської та глобальної безпеки”, – додала вона.

Свої співчуття постраждалим та родичам жертв атаки також висловила президентка Молдови Мая Санду.

“Сьогоднішня агресія підкреслює нагальну необхідність зміцнення можливостей протиповітряної оборони України для захисту людських життів”, – наголосила вона.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що такі широкомасштабні напади на міста України показують, що Путін не зупиниться ні перед чим, щоб досягти своєї мети – викорінити свободу та демократію.

“Ми не дамо йому перемогти. Ми повинні продовжувати підтримувати Україну – скільки завгодно”, – підкреслив він.

Очільник міністерства закордонних справ Чехії Ян Ліпавський назвав московську атаку України варварською.

“Це ще один доказ того, що ми повинні продовжувати підтримувати Україну, яка захищається. Ми не маємо дозволити Росії досягти успіху в її збоченому імперіалістичному вторгненні”, – наголосив він.

Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель зауважив, що рашистська атака в ніч на 29 грудня була однією з найбільших з початку повномасштабного вторгнення.

“Це був ще один боягузливий і невибірковий обстріл шкіл, станції метро й лікарні, в результаті якого загинуло щонайменше 16 осіб і багато отримали поранення. ЄС буде з Україною стільки, скільки буде потрібно”, – додав Боррель.

МЗС Франції оприлюднило заяву з засудженням масованої московитської атаки.

“Росія продовжує свою стратегію терору, спрямовану на знищення української цивільної інфраструктури, щоб підірвати стійкість українського населення в умовах другої зими конфлікту”, – йдеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що Франція продовжить підтримувати Україну й надавати допомогу. Крім того, країна підтримуватиме діяльність Міжнародного кримінального суду та українських судів, аби Москва не залишилась безкарною за скоєні злочини.

Як відомо, московитські терористи з ночі 29 грудня атакували Україну ракетами та дронами-камікадзе. Вибухи пролунали у низці регіонів: Києві, Харкові, Львові, Дніпрі, Одесі, Сумській та Черкаській областях.

Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний повідомив, що вночі ворог завдав масованого ракетного удару по Україні. Атаковано об’єкти критичної інфраструктури, промислові та військові об’єкти. Завдяки успішній роботі ППО було успішно збито 87 крилатих ракет і 27 дронів типу “шахед”.

Фото з мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *