Арена

Шерег українських видавництв співпрацює з окупантами

Московитські видавництва розробили схему, за якою їхні книжки потрапляють до України попри заборону.

Про це йдеться в спільному розслідуванні аналітиків Molfar і медіа “Сенсор”.

Як встановили автори розслідування, всю додрукарську підготовку московитські видавництва проводять у себе, а далі українська дочірня компанія-видавництво купує права на друк і виступає фактично в ролі принтера. Але основний прибуток отримує Московія, витрачаючи ще менше коштів на дорогий процес.

“А потім ці видавництва навіть отримують гранти від українського уряду”, – зауважують розслідувачі.

“Саме таким чином росіяни продовжили свою “культурницьку” експансію на книжковому ринку України. Тож тривалий час в Україні вельми успішно працювали “принтери” таких російських видавничих гігантів, як “Ексмо”, “Азбука-Аттікус” та “Альпіна Паблішер”, – йдеться в статті.

За даними Держкомтелерадіо, станом на квітень 2023 року дев’ять українських книгарень продавали менше україномовної продукції у своїх онлайн-магазинах. Йдеться про букстори “Grenka”, “LiderBooks”, “Лавка Бабуин”, “Bookovka”, “Книжкова Лавка”, “GoodBooks”, “Bizlit”, “Книгосклад” та “Книжковий дім”.

Наприклад, одна з найвідоміших книг, які видавала російська “Альпіна” – книжка російського журналіста Ільяхова “Пиши, сокращай”, яка свого часу заполонила українські книгарні. Її дочірня компанія в Україні – “Альпіна Паблішер Україна” – належить рашистському бізнесмену Алєксєю Ільїну (рос. – Алексей Ильин). Компанія не висловлює жодної позиції щодо війни, а остання її публікація у Facebook датується 23 лютого 2022 року.

Ще одне видавництво – “Азбука-Аттікус”. Цій групі належали видавництва “Махаон-Україна”, які видавали чимало дитячих книжок, та “Рідна мова”, що у 2022 році перейменувалося та перереєструвало свій бізнес в Україні.

Власник “Азбука-Аттікус” – росіянин Алєксандр Мамут. Сьогодні він підсанкційний в Україні. У 2021 році Мамут продав бізнес Олегу Новікову, власникові російського видавництва “Ексмо-АСТ”.

Компанія “Ексмо-АСТ” – монополіст російського книжкового ринку. В Україні вона була присутня з 2003 року. Тоді російське “Ексмо” і український підприємець Ярослав Маринович заснували ТОВ “Ексмо-Україна”.

“Ексмо-Україна” мала частку ринку, яку оцінювали в 50%. Однак 2014 року Маринович заявив, що не має жодних звʼязків з Росією. А “Ексмо-Україна” перейменували в “Дистрибуційну Книготорговельну Компанію”, і до 2016 року співзасновником організації залишався Маринович. Але звʼязок з Росією підтримували через видавництва “Bookchef”, “Форс Україна” та інтернет-магазин “book24.ua”, – зазначають розслідувачі.

Під час дослідження афілійованих з рашистським “Ексмо” компаній ще неодноразово спливає імʼя Мариновича. Він може бути реальним власником цих бізнесів. Зараз він співвласник мережі книгарень “Буква”, також опосередковано володіє видавничою групою “КМ-Букс” через свою польську юрособу. Водночас юрособа YM Investment Ltd. разом із ТОВ “Дистрибуційна Книготорговельна Компанія” станом на грудень 2023 року залишається співвласником “Країни Мрій” – видавництва, яке раніше також було проєктом “Ексмо” в Україні.

Із 2016 року компанія “Ексмо-Україна” зазнала змін. Маринович бізнес переписав на пенсіонерку з Харкова – Людмилу Олексіївну Божко, якій наразі 81 рік. Ця людина жодного разу не зʼявлялася в пресрелізах, анонсах чи офіційній інформації, стверджують автори розслідування.

Вони знайшли її профіль у забороненій в Україні соцмережі “Однокласники”.

“Людмила Божко підписана на групи, що пропагують підтримку Путіна і Московії. Людмила залишає вподобання пропутінським та антиукраїнським публікаціям, у яких ідеться про те, що, мовляв, “українська мова – це діалект; американські дипломати мріють розвалити Московію, зраджувати – це норма суспільної моралі в Україні”, – наголошують у Molfar.

Вони припускають, що за “Дистрибуційною Книготорговельною Компанією” стоїть не 81-річна харків’янка, а ексвласник українського “Ексмо” – Ярослав Маринович, а Божко – підставна особа.

“Ймовірно, “Дистрибуційна Книготорговельна Компанія” була тим-таки “Ексмо”, але в українській обгортці, бо у 2017 році року співвласником стала компанія-офшор “YM Investments Ltd”, коли в цей час її директором ще був Ярослав Маринович”, – пишуть автори розслідування.

Вони зазначають: хоча наразі “Ексмо” не має прямого дистриб’ютора в Україні, аналіз показав, що кілька компаній, зокрема Bookchef, “Форс Україна” та book24.ua, мають тісні зв’язки з “Ексмо” та московитським ринком.

Наталія Плєхова, власниця інтернет-магазину book24.ua, з квітня 2022 року веде бізнес з Московією, з’ясували розслідувачі. Ба більше, у травні 2022 року вона зареєструвала ФОП у Москві. Його вид діяльності збігається з основним видом діяльності української компанії ТОВ “Бук24”, якій належить інтернет-магазин book24.ua: “роздрібна торгівля, що здійснюється фірмами поштового замовлення або через мережу інтернет”.

Крім спільного КВЕДу та московитського громадянства Плєхової, існують інші ознаки її зв’язків з Московією. У країні-агресорці функціонує схожий інтернет-магазин book24.ru, який належить вже згадуваному “Ексмо”. Плєхова відвідувала заходи “Ексмо” в Московії у 2015 році.

“Bookchef” — проєкт “Форс Україна”. Вдалося зʼясувати, що власник цього проєкту, Андрій Плєхов, має карту рашистського Сбербанку. Це може свідчити про його ймовірне проживання або діяльність в Московії. Книжки “Bookchef”, надруковані в Україні у 2022 році, продаються на московитській платформі WildBerries.

На ті компанії, що мають звʼязки з колишньою філією “Ексмо” неодноразово скаржились українські видавці. Але поки рішучої реакції нема, бо немає порушень в юридичному полі.

Світлина ілюстративна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *