Арена

Більшість українців дійшла згоди про те, що Друга світова війна на совісті Гітлера та Сталіна

41% українців вважає, що Україна має відзначати День пам’яти та примирення 8 травня, та День перемоги над нацизмом 9 травня. Про це свідчать результати опитування Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучера, пише УНН.

“41% громадян України вважає, що Україна має відзначати обидві дати — і День пам’яти та примирення 8 травня, і День перемоги над нацизмом 9 травня. Ще 31% вважає, що Україна має відзначати лише День перемоги над нацизмом 9 травня. Близько 9%, навпаки, підтримують ідею відзначати лише День пам’яти та примирення 8 травня, ще 10% респондентів байдуже. Відзначення лише 8 травня найбільше підтримують у Західному реґіоні (22%). На Сході та Півдні більше тих, хто вважає, що відзначати треба лише 9 травня (42% та 48% відповідно)”, — йдеться в повідомленні.

Зокрема, ідея відзначати обидві дати переважає серед усіх вікових груп, окрім тих, хто старше 60 років. Також цю ідею підтримують електорати усіх партій, окрім ОПЗЖ. Підтримують також прихильники вступу України до ЄС, натомість серед противників європейської інтеграції — більшість вважає доречним відзначати лише 9 травня.

Притьмом серед українців 48% погоджуються, що Друга світова війна була розв’язана внаслідок змови Гітлера та Сталіна про поділ сфер впливу у Європі та укладення пакту “Молотова-Ріббентропа”. Не погоджуються з цим 29%, ще 23% не визначилися з відповіддю.

46% українців погоджуються, що Радянський Союз не зміг би здобути перемогу у війні проти нацистської Німеччини без допомоги західних союзників з Антигітлерівської коаліції. Не погоджуються з цим 35%.

З приводу діяльности Йосипа Сталіна як історичного діяча, 62% українців виразилися неґативно щодо його дій в Україні. Проте переважно позитивною його діяльність вважають 12% жителів Сходу, а в инших реґіонах — ще менше.

Діяльність Степана Бандери позитивною для України вважають 32% громадян, стільки ж вважають неґативною. Серед “Слуг народу” його підтримали 36% , 27% вважають його неґативним діячем. Серед прихильників ОПЗЖ позитивно оцінюють внесок Степана Бандери в історію України лише 4%, а 63% — неґативно. Натомість прихильники ЄС, навпаки, переважно оцінюють постать Степана Бандери позитивно (57%), неґативно — лише 12% прихильників цієї партії.

Загальноукраїнське опитування було проведене Фондом “Демократичні ініціативи” імени Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 22 до 29 квітня 2021 року в усіх реґіонах України за винятком анексованого Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитаний 2021 респондент віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки — 2,3%.

На честь святкування Дня перемоги, на цих вихідних українці будуть відпочивати 3 дні. У неділю, 9 травня, традиційно відзначатиметься День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Оскільки свято припало на вихідний, то і 10 травня буде неробочим.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *