Арена

Народу подобаються несистемні керманичі

Не є великим симпатиком Віталія Портникова. Його діяльність, зізнаюся, не відстежую. Хоча, так сталося, що ми тривалий час ішли паралельними курсами. Спочатку – в декількох газетах, потім – на радіостанції.

Але не слухати-не чути Портнікова сьогодні практично неможливо. Його в ефірі багато, я б сказав – дуже багато. Можливо, це заслужено й корелюється з його рейтингом.

Портников гіпнотизує аудиторію нестримним потоком слів, іміджем людини, яка знає відповіді на всі запитання. Для закріплення ефекту він за будь-якого приводу не забуває повторювати мантру: я ж це неодноразово передбачав! Відверто кажучи, коли людина дуже багато говорить і коментує все й завжди, неодмінно знайдуться слова, які збігатимуться з нинішньою ситуацію. Це відомий трюк. Його так само вміло використовує Дмитро Гордон. Він теж вміє закохати в себе аудиторію. Щоправда, амплуа у двох медіагуру дещо різні, отже – й характер шанувальників.

Коли слухаю Портникова, уява малює образ сучасного Троцького – енергійний, багатослівний, начитаний. Його пам’ять буквально набита різноманітними фактами. Людина, схоже, непогано знається на історії, відстежує новинну стрічку й події міжнародної політики. Всім цим він невпинно бомбардує слухача. Аудиторія надзвичайно широка, зароблена багаторічною працею фрілансера у співробітництві із масою медіа, тривалою роллю першої скрипки на «Еспресо ТБ», участю у нескінченних ефірах різних каналів.

Професійні здібності колеги оцінювати не стану, політика – не моя тема. Його виступи мені нагадують проповіді: жодного сумніву у своїй правоті, відсутність потреби у співрозмовнику, навіть у запитаннях. Слід просто слухати й благоговіти.

Сьогодні Портников здолав черговий щабель популярності, ставши лауреатом «Шевченківської премії». Ця новина вчергове посилила моє припущення: Портников – потенційний кандидат у президенти України. Щоправда, Вікіпедія мовчить про його громадянство й останні 10 років проживання в Україні, але підозрюю, що із цим усе гаразд.

Я не впевнений, що на Портникова зроблено остаточну ставку – тут багато залежить від політичного моменту, ситуації після завершення війни й настроїв у суспільстві. Але ж учасників кастингу готують заздалегідь.

Чи це гідна кандидатура? Хтозна… Троцький теж був майстром слова. Але коли справа дійшла до вирішальної боротьби за демократію з неуком й бандитом Джугашвілі, Троцький в кампанії апаратників Зінов’єва й Камєнєва розгромно програв цю битву. Організатор і тактик з Троцького виявився ніякий. Чи має Портников ці здібності, необхідні для керівника-державника – невідомо. В нього не було шансу їх продемонструвати. Втім, у нас були президенти з повністю атрофованими здібностями бійців-апаратників…

Як на мене, в період післявоєнного відновлення країни потрібний президент-господарник, який знається на економіці. Отут у Портникова за моїм рейтингом – нуль, що не дивно для гуманітарія. Напевно, він це знає, тому не часто згадує за економіку, а коли згадує – то краще б цього не робив. Але кого це хвилює? Є популярний публіцист, який не лізе за словом у кишеню, а економістів йому знайдуть.

Уявімо на хвилинку: Портников – президент, прем’єр – Найєм, Шабунін – генпрокурор, Лещенко – міністр інфраструктури. Чому б ні: розкручені, балакучі, мають досвід перебування в міністерствах й наглядових радах, непримиренні борці з корупцією, не люблять олігархів. Прогресивна команда, народу подобаються несистемні керманичі. Врешті-решт партнерам потрібні контрольовані чиновники в країні, в яку вгачена сила-силенна мільярдів, й після війни слід захищати інтереси західних компаній, які візьмуться вливати інвестиції у відновлення України…

Олег Єльцов, журналіст

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *