Арена

На Україну очікують, на жаль, феєричні повітряні бої

Ми живемо в епоху евфемі́змів (від грец.— добре мовлення) — маскувальних слів, що використовують замість небажаних висловів, а також часу читання «між рядками». Про щось ми десь чули, про інше здогадуємося. І починаємо займатися реконструкцією історії.

Банкова офіційно назвала програму оборони України від повного знищення «Формулою миру». Згідно до одного з її 10 пунктів, на нас очікують феєричні повітряні бої. Треба ж якось захищатися від російських ракет, що рубають українські системи ППО, і мати сучасні винищувачів, що охороняють небо. Скільки можна про це говорити!

Відновимо хід подій. 31 січня RFI (Radio France internationale) повідомляє, що, з її джерел, французи вирішили допомогти Україні постачанням бойових літаків Mirage виробництва французської аерокосмічної компанії Dassault Aviation. Напередодні президент Франції Емманюель Макрон, відповідаючи на запитання щодо такої можливості, підтверджує, «чому би й ні? із легкістю!» Точніша цитата Макрона: «Нічого не заборонено».

У світі починає формуватися так звана довгоочікувана «літальна коаліція» країн-союзників проти російських окупантів. До відправки готують французькі «міражі» (багатоцільові винищувачі), британські «тайфуни» (схожі четвертого покоління, яких у Королівських ВВС 160 штук.

8 лютого Президент України особисто прибуває до Лондона. Формально – виступити в парламенті, насправді, як він відверто визнає: «у нас є свобода, дайте нам крила, щоб захистити її». Як жартує Зеленський далі, «У Британії король – пілот військово-повітряних сил, але сьогодні в Україні кожен пілот ВПС – король».

Тим часом, у Берліні після початку вторгнення Росії в Україну і викликаного ним виділення спецфонду в 100 млрд євро на переозброєння бундесверу в Німеччині прийнято рішення замінити Tornado на більш сучасні американські F-35. Тобто, Tornado передати в Україну.

У Вашингтоні із чотирьох джерел NBC News завуальовано повідомляє, що Білий дім готує для відправки в Європу гармати для переоснащення союзницьких літаків. ВПК працює на повну потужність.

Під сильним враженням головнокомандувач російських ВВС Сергій Дронов телефонує міністру оборони рф Сергію Шойгу: «Слухай. Що це робиться? Рятуй!». Шойгу відповідає: «Спокійно, не с*и, Сережа. Все буде масква» і телефонує путіну, доповідає. Не гаячись путін набирає Пекін і каже голові КНР Си Цзиньпіну «Чуєш, друже, ця «літальна коаліція» нас вже задовбала, підкинь сотню J-7, цих копій радянського МіГ-21». Си Цзиньпін каже: «Вован, розраховуй на нас, ми швидко відправимо літаки. Не сумнівайся, ми не дамо цим покидькам тебе в образу…»

І так далі. Для когось війна – велике горе і тисячі смертей, а для військово-промислових корпорацій – рідна стихія. На Україну очікують, на жаль, феєричні повітряні бої. Але війна – це не вражаюче авіашоу на авіабазі Ендрюс у Вашингтоні. А ми ще розганяємо балачки про ядерну зброю, коли не витрачена стара зброя.

Василь Зоря, дипломат і журналіст

Світлина ілюстративна

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *