Арена

Терористи відтепер матимуть преференції перед українцями

Ухваленням закону про вступ абітурієнтів з окупованих територій в українські виші без ЗНО Україна фактично визнає свідоцтва про середню освіту, які видають сепаратисти самопроголошених “ДНР/ЛНР”.

Про це 3 липня заявила колишній міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

“На мою думку, він (закон. – Ред.) матиме певні неґативні ефекти. Цей законопроєкт вилучає поняття про те, що випускники, які здобували середню освіту в ОРДЛО, мають складати нашу державну підсумкову атестацію та отримувати тут українське свідоцтво про середню освіту… Що це означає? Це виглядає так, що ми тепер будемо визнавати середню освіту, отриману на окупованих територіях“, – сказала міністр освіти 2016-2019 років у програмі “Великий ефір Василя Зими” на каналі “Еспресо”.

За словами Лілії Гриневич, закон є “дискримінаційним” щодо инших абітурієнтів.

“Друге, якщо повністю прибираються конкурсні умови, принаймні співбесіда, то як вони (абітурієнти з окупованих територій. – Ред.) мають довести, що вони можуть здобувати вищу освіту?” – зазначила також Гриневич.

Крім того, ексміністр вказала ще на один неґативний ефект ухвалення закону – він ударить по ВНЗ, які переїхали з окупованих територій на підконтрольні і “знекровить” їх.

“І третє дуже слабке місце цього закону. Ми думаємо, що ми таким чином розширюємо можливости випускникам. Але не враховуємо однієї речі. Що вищі навчальні заклади, які були відкриті, [освітні] центри “Донбас-Україна” і “Крим-Україна” забезпечувалися державним замовленням. Ці виші були в Донецькій і Луганській областях, а також ближче до східної частини і Криму, в Херсонській, Миколаївській тощо. Чому це важливо? Тому що внаслідок різних подій російсько-української війни в нас пішов відтік мешканців із різних міст, таких як Маріуполь, де є хороший університет, з инших міст Донеччини і Луганщини. Там є вищі навчальні заклади, викладачі й студенти, які мали велику мужність переїхати з окупованих територій на Україну, хоча все обладнання залишилося у вишах на загарбаній території”, – нагадала Лілія Гриневич.

“І от [досі] ці виші мали переважне право для вступу вступників з окупованих територій. Таким чином, у них були абітурієнти, студенти. А внаслідок ось такої зміни ми ще й отримаємо знекровлення системи вищої освіти на сході. Тому що тепер ці вступники [з ОРДЛО і Криму] не мають жодних випробовувань, а можуть на підставі документів про освіту, які не визнаються в жодній країні, приїжджати і вступати в будь-який вищий навчальний заклад [в Україні]”, – констатувала Гриневич.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *