Візії

Теля, тельом, на телі…

Внук готується до атестації з мови: відмінює дууууже складні числівники. У всієї сім’ї (включно з собакою) мізки поскручувалися дудочкою від почутого))). Настрій придуркувато-відчайдушний. Словом, сміються-плачуть солов’ї. Ага, точно, як у тому вірші).

У нас в універі в Донецьку сучасну українську мову (так називався глибоко спеціальний предмет для філологів) викладала Ольга Степанівна Шевчук. Дууууже строга жінка. Ми боялися її, як вогню. Екзамен був улітку, як зараз пам’ятаю. Я зайшла у першій п’ятірці, щоб довго не мучиться під дверима. Відповідала довго і ґрунтовно на всі 3 питання з білета і ще й на всі додаткові. І от коли вже, здавалось би, все, викладачка раптом просить провідміняти іменник теля. Чи й не завдання, думаю собі й відповідаю: теля-теляти-теляті-телям-теля-на теляті.

Оооо, розчаровано протягла Ольга Степанівна, потім зачаровано посміхнулася і каже: а я думала, що Ви скажете: тельом, на телі)))

Так я ж із села, Ольго Степанівно, а там діти з пелюшок знають, як відмінюються не лише телята, а й поросята, гусенята, каченята…)))

А знаєте, чому я Вас так довго мучила сьогодні?, питає викладачка, і не дочекавшись мого “чому”, відповідає: бо Ви розмовляєте швидше за мене!

???? Чого завгодно чекала, але про швидкість мовлення як про підставу для “репресій” проти студентів більше ніколи не чула)))

Ольга Бурда, журналістка

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *