Арена

Білоруське КДБ може врятувати трьох обвинувачуваних у вбивстві Шеремета

Авторитетне брюссельське видання EUObserver оприлюднило запис розмов 2012 року, голос на яких схожий на голос тодішнього голови Комітету державної безпеки Вадима Зайцева, передає білоруська служба Радіо Свобода.

Як стверджує EUObserver, МЗС Білорусі відмовилося коментувати ці повідомлення офіційно.

Судячи з записів розмов, Олександр Лукашенко і КДБ планували вбивства політичних опонентів, в тому числі журналіста Павла Шеремета.

Аудіо та інші документи передав журналістам для розслідування старший лейтенант Ігор Макар – колишній заступник командира бойової групи антитерористичного підрозділу Міністерства внутрішніх справ Білорусі “Алмаз”.

Сьогодні Макар дав згоду на допит у справі про загибель Павла Шеремета.

Про отримання записів також заявила Українська правда.

За висновками видання, Лукашенко виділив на ліквідацію колишнього начальника слідчого ізолятора №1 («Валадарка») Олега Алкаєва в Мінську, колишнього командира бригади спецназу Володимира Барадача і ексвиконувача обов’язків начальника відділу по боротьбі з корупцією В’ячеслава Дудкіна більше ніж 1,5 мільйона доларів. Операцію планували здійснити без слідів, інсценувавши нещасні випадки. Проте пізніше силовики нібито говорять про те, що якщо смерть Шеремета виглядатиме нещасним випадком, “люди не зрозуміють сигнал”.

Спеціалісти НАТО з питань Білорусі, знайомі з Зайцевим, підтвердили подібність його голосу до голосу на записі. З 2013 року ексголова КДБ очолює приватний провайдер теле- та інтернет-послуг “Космос ТБ”.

“Президент очікує на ці операції”, – сказав Зайцев, згідно із записом у квітні 2012 року, коли проводив брифінг для співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ “Альфа”.

Він додав, що для нього важливо, “аби ніхто навіть не думав про КДБ”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *