Арена

Зеленський розпочав капітуляцію перед Кремлем?

Президент Зеленський повідомив, що він погодився імплементувати в українське законодавство, так звану, “формулу Штайнамайєра, а також у Мінську домовились про початок розведення військ у Петрівському та Золотому на лінії фронту Донеччини.

Про це він сказав на брифінгу.

“Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст формули Штайнмаєра. Формула повинна буде імплементована у новий закон про особливий статус Донбасу”, – пояснив глава держави.

Закон про особливий статус Донбасу, що діє до 31 грудня 2019 року, замінить інший закон, який розроблятиме Верховна Рада. В цьому новому законі “не буде перейдено жодної червоної лінії, саме тому немає і не буде ніколи ніякої капітуляції”, – пояснив президент.

“Тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО, відомий також у суспільстві як закон про особливий статус Донбасу, починає діяти на постійній основі за умови – будь ласка, зараз дуже важливо – за умови, коли там відбудуться місцеві вибори.

Проведені згідно Конституції і законодавства України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулись за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів”, – додав президент.

1 жовтня у Мінську відбулось засідання Тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на Донбасі. Раніше Зеленський заявляв, що “формула Штайнмаєра” і всі пункти Мінських угод будуть розглядатися на саміті “нормандської четвірки”.

Раніше український експерт та журналіст-публіцист, Віталій Портников висловив думку, що у разі згоди української делегації поставити підпис під так званою “формулою Штайнмайера”, означатиме фактичну капітуляцію команди Володимира Зеленського перед Кремлем.

“Тому що згода з російським варіантом цієї формули буде означати проведення місцевих виборів на Донбасі в присутності російських військ і їхніх найманців, консервування існуючого на окупованій території антиукраїнського режиму і російського контролю над ним при номінальному “поверненні” територій до складу Україні. Ну і ніякого контролю над кордоном, його теж не буде.

І все це – просто в обмін на зустріч лідерів в “нормандському форматі”. Навіть не на завершення конфлікту, а просто на можливість доторкнутися до руки Володимира Путіна”, – переконаний Портников.

 

Раніше українські волонтери, учасники бойових дій на Донбасі, активісти, громадські та політичні діячі виступили з різкою критикою можливості прийняття цієї “формули”. 17 вересня вони підписали звернення до Президента Зеленського та окреслили “червоні лінії” внутрішньої та зовнішньої політики, які не слід перетинати владі.

19 вересня у Києві відбулася масова акція протесту, на якій люди вимагали не погоджуватися на “формулу Штайнмаєра”.

21 вересня помічник Президента Андрій Єрмак повідомив, що “формула Штайнмаєра” ляже в основу законопроєкту, який буде винесено на публічне обговорення.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *