Політвернісаж

“Слуга народу” здійснила переворот у Києві: кияни стають гумусом

Парламент ухвалив у першому читанні нову редакцію закону “Про місто Київ – столицю України”.

За відповідний законопроєкт №2143-3 авторства групи депутатів на чолі з Оександром Ткаченком зі “Слуги народу” проголосували 244 слухняні народні депутати.

Законопроєкт передбачає законодавче розділення посад мера Києва і голови Київської міськадміністрації, а також відновлення районних рад.

Мер Києва буде вважатися головною посадовою особою територіальної громади Києва, він буде очолювати новий виконавчий орган – Київський магістрат й очолюватиме Київраду.

Голова Київської міськадміністрації, який призначається президентом, а не обирається на виборах, здійснюватиме нагляд за дотриманням законів органами місцевого самоврядування та матиме право припиняти їх рішення.

Законом передбачено, що загальна чисельність Київради становитиме 80 депутатів (зараз – 120), районних рад – 20 депутатів.

Мер Києва Віталій Кличко на пресконференції перед розглядом цього законопроєкту заявив, що це – прикриття для неконституційної зміни влади у Києві. За його словами, столиця України “стане першою жертвою централізації влади у державі”.

Кличко вважає, що низка положень законопроєкту дублює норми законів “Про місцеве самоврядування в Україні” та “Про статус депутатів місцевих рад”, які суперечать кільком статтям Конституції України (ст.92, 118, 133, 140). Окрім того, законопроєкт позбавляє киян можливості прийняти статут територіальної громади міста Києва.

Нагадаємо, у 2003 році Конституційний Суд вирішив, що Київська міськадміністрація паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою. Однак коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна “регіоналам” парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не ту людину, за якого голосували кияни.

В результаті цього у листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на посаді глави міськадміністрації змінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу у місті.

У травні 2014 року мером Києва обрали Віталія Кличка, і новий Президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його главою КМДА. Це було частиною віденських угод між Порошенком і Кличком.

Як повідомляла онлайн-газета “ПолітАрена”, відповідно до законопроекту “останнє слово” завжди залишатиметься за головою КМДА, який призначається президентом. Мало того, його, на відміну від мера, пропонують наділити низкою нових повноважень. Наприклад, це узгодження призначень і звільнень керівників розташованих в Києві держпідприємств. Але головне, що він буде мати право перевірити абсолютно будь-який акт місцевого самоврядування (тобто рішення Київради, райради, мера), призупинити і оскаржити його, якщо він “не відповідає інтересам” киян.

З цього приводу вже різко висловився голова фракції “Солідарність” у Київраді Андрій Странніков: “Призначений зверху і непідзвітний киянам “гауляйтер” одноосібно визначатиме, чи відповідає рішення обраного жителями колегіального органу їх “громадським інтересам”. І якщо йому раптом здасться (а крім суб’єктивної думки голови КМДА інших підстав законопроект не передбачає), що рішення якоїсь з райрад не відповідає “інтересам суспільства”, то він має право зупинити це рішення. Більш того, жоден з актів місцевого самоврядування не вступає в силу, поки не закінчиться термін на оскарження головою КМДА цього акту (від 7 до 30 днів). А відповідальності за незаконну зупинку рішення ради або міського голови не передбачено”.

Розмито прописані в законопроекті повноваження райрад та Київради, де-не-де їм “віддають” дублюючі функції. Наприклад, райради зможуть встановлювати “єдині умови і обмеження забудови земельних ділянок”, а Київрада – “правила забудови”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *