Візії

У престижному університеті викладачі займаються мовною сегрегацією

Нижчеплінтусова викладачка ігнорує закон України і є прихильницею сегрегації за мовною ознакою…

Користувач Facebook Богдан Маланчук поскаржився на викладачку КНЕУ з кримінального права Олену Олійник, яка проводить пари російською.

“На моє прохання проводити її українською, жартома відповідає: “Можно, но чуть позже”. Клас хіхікає, вона продовжує розмовляти російською. Буквально за хвилину починає зі мною знову розмовляти:

– А ви що, націоналіст? Чи ви російською не розумієте? – питає викладачка.

Тобто, щоб вимагати лекцію українською у ЗВО/вузі, треба або бути націоналістом, або не розуміти російською, іншого не дано”, – написав він у соцмережі.

Студент зіслався на закон “Про вищу освіту”, який визначає українську мовою вищої освіти. Після цього викладачка почала прискіпуватись до його домашньої роботи.

Але тут усе ще цікавіше, вона продовжує вести лекцію: “Така євроінтеграція вам потрібна? Хочете таке? У Румунії 400 годин на рік треба безоплатно працювати; нам треба змінювати всі свої закони. Ви всі поїдете у Польщу, впахуватимете там за 1000 доларів сантехніками, прибиральниками. У тій Європі взагалі скоро хочуть зробити курси хірургів. Чи хотіли б ви, щоб вас оперувала людина, яка була на курсах хірурга 3 місяці? Найсумніше, що деякі студенти почали їй підтакувати. А мене позначили великою міткою і тепер я під великим контролем. Тому що просто хотів пару українською”, – розповів Маланчук.

Раніше викладача Міжрегіональної академії управління персоналом Віктора Колпакова відсторонили від роботи. Чоловік відкрито зневажав Україну перед студентами. Про це у Facebook написала студентка закладу Поліна Кравченко.

Як повідомляла онлайн-газета “ПолітАрена”, одна з претенденток на посаду Уповноваженого із захисту державної мови Катерина Коверзнєва вважає, що весь період незалежності України олігархічна економіка через підконтрольні ЗМІ провадила русифікаційні процеси.

“Весь період незалежності України олігархічна економіка через підконтрольні ЗМІ провадила русифікаційні процеси. Дійшло до того, що діти в центральній Україні, які не вчать російської мови, поза школою розмовляють примітивною російською”, – констатувала Катерина Коверзнєва.

Україна – це не просто не-Росія, а Україна – це самобутня й самодостатня в культурному плані країна, яка прагне бути максимально інтегрованою в цивілізоване світове співтовариство, вважає претендентка. На її думку, в Україні завжди з шаною ставилися до всіх інших мов і культур, та сьогодні нам потрібно чітко виконувати закон, щоб ліквідувати ганебну практику дискримінації української мови в Україні.

Також Катерина Коверзнєва стверджує, що в головах багатьох українців закладено нісенітницю, яку придумав професор Іван Білодід, про т. зв. природну двомовність української нації.

«Звичайно, погляди таких отруєних радянським режимом науковців, яким партія і уряд поставили завдання формування радянської людини, розбиваються так само легко, як була розбита антинаукова теорія Погодіна-Соболевського. Втім, на побутовому й на політичному рівні ці безглузді міфи виявилися дуже живучими», – вважає претендентка.

Вона переконана, що протягом усього періоду незалежності України українізація була просто провальною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *