Візії

В оберненій перспективі погляд повертається до глядача

16 жовтня виповнилося б 70 років відомому живописцю, лауреату Шевченківської премії Олександру Івановичу Івахненку (1949 – 2014).

Він був учнем і продовжувачем традицій таких знаних українських майстрів, як В. І. Касіян, В. Я. Чебаник і М. Г. Дерегус.

Про це нагадав на своїй сторінці в соцмережі відомий політик Ігор Шаров.

Сам Олександр Івахненко, як стверджує Ігор Шаров, розповідав таке про свої стилістичні пошуки: «В основу моїх робіт покладена обернена перспектива. Річ у тім, що коли глядач дивиться на правильне зображення, скажімо, на фотографію, то погляд пробиває площину і далі губиться на лінії горизонту… А в оберненій перспективі погляд повертається до глядача і саме тоді відбувається активне сприйняття усього, що ви бачите в картині. Ну і використовую ще умовне рішення форми… От, скажімо, в мене на одній з робіт по площині в’ється стежка, але це ніби і не стежка, а вишитий рушник… Тобто в конкретні предмети я намагаюся закладати ще якийсь інший зміст. В картині, на мою думку, мусять бути якісь пропуски. Скажімо, одна форма більш деталізована, а інша спрощена, площинна. Це на підсвідомому рівні активізує сприйняття твору, виникають запитання і ми підсвідомо шукаємо в картині відповідь на них».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *