Політвернісаж

Чому Микитась шукає 80 мільйонів

Максим Микитась – екс-нардеп та колишній керівник державної будівельної компанії “Укрбуд”, неофіційний власник низки приватних будівельних фірм. Наприкінці 2017-го журналісти Bihus.Info виявили: Нацгвардія і підконтрольна Микитасю фірма “Укрбуд Девелопмент” провернули вкрай невигідний для держави квартирний обмін.

Замість квартир і паркомісць в центрі Києва, де нацгвардійцями була виділена земля під будівництво багатоповерхівки, забудовник “Укрбуд Девеломпент” віддав військовим помешкання на околиці. Тоді експерт у будівельній галузі оцінив збитки Нацгвардії на такому обміні у приблизно 100 мільйонів гривень.

Пізніше Національне антикоруційне бюро та Спеціалізована антикоруційна прокуратура відкрили провадження і оцінили збитки на обміні у 82 мільйони гривень.

Перелічили правоохоронці і причетних: тодішній очільник Нацгвардії Юрій Аллеров, гендиректор “Укрбуд Девелопмент” Олег Майборода, приватна оцінювачка Аліса Гринчук, яка на замовлення “Укрбуду” визначила, що квартири на околиці дорожчі за квартири в центрі, та сам екс-нардеп Максим Микитась. Першій “трійці” висунули підозри і обрали запобіжні ще навесні. Всі троє вийшли під заставу – за Гринчук “взяли” 1.5 мільйони, за Майбороду – 2 мільйони, за Аллерова – майже 5 мільйонів гривень.

На початку жовтня, після програшу Микитася на парламентських виборах та втрати недоторканності, йому також вручили підозру. Вищий антикорупційний суд (ВАКС) призначив Микитасю заставу у 5,5 млн грн, зобов’язав носити електронний браслет та здати закордонні паспорти.

22 жовтня ВАКС України розглянув апеляцію Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на рішення про арешт із заставою в розмірі 5,5 млн грн для колишнього народного депутата Максима Микитася. Рішенням суду Микитася взято під варту, заставу для нього визначили в сумі 80 млн грн. Це майже у 15 разів більше від застави, яку йому призначили попереднього разу. Екснардеп має перебувати під вартою до 14 листопада.

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олексій Скибенко, як інформують ЗМІ, під час розгляду скарги на запобіжний захід екснардепу та забудовнику Максиму Микитасю заявив, що Микитась роздумував вбити свідка та підозрюваного у справі проти нього.

Також прокурор стверджував, що у Микитася зв’язки з кримінальним світом. Сам Микитась назвав слова прокурора “повною нісенітницею”.

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС, пізніше реорганізоване в Нацгвардію, та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

У 2016-2017 роках сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, який та ж компанія-забудовник зводила на околиці Києва, біля станції метро “Червоний хутір”.

Як відомо з відкритих джерел, замовлення на 695 мільйонів гривень на будівництво нових сховищ на військових арсеналах у Хмельницькій та Кіровоградській областях отримала ТОВ «Північно-Український будівельний альянс», пов’язана із нардепом Максимом Микитасем. Ця ж компанія була оштрафована Антимонопольним комітетом України за змову на конкурсі з ремонту Шулявського мосту у Києві.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *