Візії

Ім’я українського героя дістає належну історичну оцінку

22 жовтня 1890 року народився Аверкій Гончаренко, командир українських частин у бою під Крутами.

Сучасні українські історики стверджують, що під Крутами проти 420 українських юнкерів, студентів і гімназистів виступало понад 4 тисячі радянських вояків.

Про це нагадує на своїй сторінці у Facebook політик Ігор Шаров.

Бій був тривалим і завзятим. Користуючись присмерком, українські війська почали відступати зі станції Крути до своїх ешелонів. Більшості це вдалося. Але не всім. 27 студентів та гімназистів, які охороняли станцію, опинилися в полоні. Трохи згодом до рук більшовиків потрапили ще двоє українських прапорщиків, які прикривали відхід своїх частин.
Відтак ці 29 героїв були розстріляні або замордовані. Згодом їх поховали на Аскольдовій могилі в Києві.

Аверкій Гончаренко залишив цікаві спогади про бій під Крутами. Ось цитата з його спогадів, яка характеризує рівень військової підготовки студентської сотні, яка була вислана з Києва А. Гончаренкові для підкріплення: «Справа військової підготовки цієї сотні була мені добре знана, бо в ній був мій брат з третього курсу медицини Університету св. Володимира. Від нього я довідався, що науку провадилось там сім днів, уміють вже стріляти та що в Києві — ціле пекло. Повідомлення про приїзд студентської сотні розійшлося серед юнаків, як блискавка, а враження, її приїздом викликане, було таке, ніби приїхала ціла дивізія. Завдяки цьому, так високо-цінному і завжди в бою рішальному чинникові — «піднесення духу», і вдалося затримати наступ Муравйова та змусити його до затяжної боротьби».

Брат Аверкія Гончаренка був захоплений у полон і заколотий багнетами.

Говорячи про бій під Крутами, мало хто згадує, що А. Гончаренко, ведучи бій проти радянських загонів, уже знав про те, що у нього в тилу Шевченківський полк з Ніжина зрадив уряду УНР і виступив на з’єднання з наступаючими більшовиками.

«Мушу ствердити несовісність деяких авторів брошур на тему бою під Крутами, що в своїх публікаціях старалися вічною ганьбою покрити ім’я тої совісної старшини, що так віддано керувала боєм та чесно разом з молодими вміла вмирати. Твердження тих авторів, що наша молодь там була без проводу, є неправдивими», — таку позицію озвучував безпосередній учасник бою під Крутами А. Гончаренко.

Більше про бій під Крутами можна прочитати в книжці Ігоря Шарова «100 визначних місць України» (Київ, «АртЕк», 2004).

На фото — кадр із сучасного фільму «Крути 1918», у ролі Аверкія Гончаренка — актор Олексій Тритенко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *