Політвернісаж

МВФ пропонує владі сісти на шпагат

МВФ, за інформацією чужоземних журналістів, відклав фінансову допомогу Україні до того часу, поки Зеленський не зможе повернути мільярди доларів, виведених олігархом Коломойським з ПриватБанку. Тобто президента, схоже, поставили на жорсткий шпагат: почне війну з Коломойським – отримає критику на «1+1» і війну всередині фракції. Не почне повертати кошти – затримка соцвиплат, скорочення субсидій й різке падіння гривні. Можливо, і дефолт.

Міжнародний валютний фонд відклав фінансову допомогу Україні через стурбованість, що президент Володимир Зеленський не зможе повернути мільярди доларів, виведених з українських банків, в тому числі ПриватБанку. Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на джерела, близькі до переговорів між МВФ і Україною.

У МВФ сказали Зеленському, що він повинен агресивніше домагатися повернення виведених грошей, щоб виконати свою обіцянку очистити фінансову систему, підірвану шахрайством, відмиванням грошей та крадіжками, йдеться в матеріалі.

«Серед викликів, з якими зіткнувся Київ у отриманні підтримки МВФ — Ігор Коломойський, магнат і прихильник Зеленського, який перебуває під слідством у США. Коломойський і ще один бізнесмен володіли по 45% акцій найбільшої в Україні фінансової установи, ПриватБанку, до його націоналізації», — пише WSJ.

За даними видання, МВФ затримує наступні транші, поки не переконається, що команда Зеленського докладає зусиль, щоб повернути близько $15 млрд, виведених з більш ніж понад 100 банків, включаючи ПриватБанк, за останнє десятиліття.

«Коломойський, один із найбагатших людей України, активно підтримував Зеленського під час його президентської кампанії. Коломойський повернувся в Україну з еміграції в травні після того, як Зеленський виграв боротьбу за президентську посаду, і з того часу публічно зустрічався з президентом. За словами людей, знайомих з переговорами Фонду з Україною, МВФ пильно стежить за їх відносинами», — пише видання.

У свою чергу представники НБУ заявили The Wall Street Journal, що вони сповнені рішучості пом’якшити занепокоєння МВФ і повернути виведені кошти.

«МВФ, однак, скептично ставиться до історії обіцянок. За останні два десятиліття Київ не виконав жодного з ряду умов при наданні пакетів допомоги МВФ, і, відповідно до звітів представників МВФ, в основі цього лежить системна корупція», — резюмує видання.

Раніше Державне бюро розслідувань (ДБР) отримало дозволи вилучити документи ПриватБанку, НБУ і Мінфіну стосовно їхніх юридичних радників. Вони дуже добре захищають інтереси держави в судах щодо ПриватБанку, особливо в Лондоні

Експерти вважають, що колишні власники ПриватБанку намагаються підірвати захист держави в судах, залучаючи юркомпанії, що працюють на державу, в кримінальні провадження.

ДБР після зміни влади заведено відносити до сфери впливу групи Богдана — Портнова. Андрій Богдан, у минулому адвокат Коломойського, зараз керує офісом президента Зеленського. Андрій Портнов, заступник голови АП часів Януковича, виявляє велику обізнаність у справах ДБР, промотуючи в соцмережах слідчі дії цього органу.

Нагадаємо, що в січні 2018 року в Нацбанку опублікували результати незалежного розслідування компанії Kroll і AlixPartners, які свідчать, що ПриватБанк був «об’єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом десяти років до націоналізації, що призвело до завдання банку збитків щонайменше в $5,5 млрд». Розслідування та висновки цих компаній стали основою для позову від ПриватБанку колишнім власникам у Лондоні. З моменту передачі НБУ документів Kroll у Генеральну прокуратуру України (ГПУ) пройшло два роки, проте досі ніяких дій з боку ГПУ не зроблено.

В інтерв’ю ЗМІ голова ПриватБанку Петро Крумханзл зазначив, що після зміни влади, «з «травня (2019 року — Ред.) топ-менеджери банку почали отримувати повістки на допити з самих різних підстав, іноді формальних, іноді вельми креативних». «Мене особисто запрошували на допити приблизно разів десять. Наприклад, одне із запитань, яке мені ставили, було: «Чому ви наймаєте адвокатів, якщо у вас є юристи в банку?», — сказав він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *