Політвернісаж

Антикорупціонери взялися за посадовців Нацбанку, які вміють домовлятися з олігархами

Національне антикорупційне бюро України розповіло, що встановило слідство та що свідчить про причетність до заволодіння грошовими коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку в сумі 1,2 млрд грн топпосадовців НБУ. Про це повідомляє пресслужба НАБУ у Facebook.

Отже, слідство встановило, що звіти про оцінку нерухомости, під заставу якої “ВіЕйБі Банк” отримав кредит, підробили. “ВіЕйБі Банк” отримав від НБУ 1,2 млрд грн кредиту під заставу майна, реальна вартість якого не перевищувала 73 млн грн. Це встановлено експертизами, проведеними в межах досудового розслідування.

“Слідство має докази, що посадовці НБУ, ухвалюючи рішення про надання 1,2 млрд грн кредиту, знали про вищезгадані факти. Рішення про надання кредиту НБУ ухвалив з порушенням вимог законодавства, проігнорувавши той факт, що „ВіЕйБі Банк“ не надав необхідний пакет документів, серед яких — програми фінансового оздоровлення”, — йдеться в повідомленні.

Окрім того, у НАБУ розповіли, що свідчить про причетність до вчинення злочину топ-посадовців НБУ.

“Топ-посадовці НБУ були обізнані про завищену в рази вартість майна, що передавалося в заставу як гарантія видачі стабілізаційного кредиту. На момент видачі стабілізаційного кредиту „ВіЕйБі Банк“ уже мав прострочену заборгованість перед НБУ на суму близько 3 млрд грн. Рішення про видачу стабілізаційного кредиту було ухвалено після відвідування власниками та керівництвом „ВіЕйБі Банку“ топ-посадовців НБУ”, — зазначається в повідомленні.

Також НАБУ зауважило, що це — спрощене трактування, яке не є елементом доказової бази. Його мета — пояснити, що відбувається, та зменшити підґрунтя для зловживань. Розслідування ще триває.

Нагадаємо, вісьмом колишнім та чинним службовим особам Національного банку України, ПАТ “ВіЕйБі Банк” та службовцям приватного сектору повідомлено про підозру у заволодінні грошовими коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку в сумі 1,2 млрд грн.

Инші ЗМІ повідомили, що 2014 року, за версією слідства, бенефіціар VAB Банку мультимільйонер Олег Бахматюк вступив у змову з першим заступником голови НБУ Олександром Писаруком про видачу мільярдного кредиту під заставу майна, вартість якого завищили.

Про це заявив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на засіданні Вищої антикорупційного суду, де у вівторок проходили слухання про обрання запобіжного заходу члену ради НБУ Миколі Каленському

За версією слідства, Писаруку довелося задіяти головне управління НБУ по Києву і області, яким на той момент керував Каленський.

Прокурор розповів, що вночі 8 жовтня 2014 року Писарук написав електронне повідомлення директору гендепартаменту банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі про необхідність видати стабілізаційний кредит VAB Банку “як мінімум на 1 млрд” і Каленський був обізнаний про це.

Звинувачення на адресу Каленського полягають у його згоді з оцінкою майна, хоча була інформація про його недостатність для видачі кредиту на таку суму.

За версією слідства, кошти стабкредиту виводилися потім з банку, в тому числі на “мертвих душ”. Детективи встановили, у який спосіб грооші виводились з банку. Зокрема, їх виводили трьома шляхами.

Спочатку у банку несподівано згадали, що мають борг перед кіпрською фірмою. Одразу після отримання кредиту регулятора банк переказав 45 млн дол (680 млн грн) на рахунки компанії Quickom Limited. Куратор від Нацбанку, який контролював усі фінансові операції “ВіЕйБі банку”, цього “не помітив”.

Як виявилося, Quickom Limited була не звичайним “позичальником”, а контролювалася самим Бахматюком. Тобто “борг” сплатили самі собі. Через цю компанію Бахматюк володів й иншим банком — “Фінансова ініціатива”. Обидві установи Нацбанк визнав неплатоспроможними у 2014-2015 роках.

Згодом “ВіЕйБі банк” повернув 380 млн грн депозитів Тростянецькому м’ясокомбінату і фірмі “Свiтанок”, які контролював Бахматюк. Однак тоді діяла заборона НБУ на дострокове повернення депозитів пов’язаним компаніям.

Решту грошей вивели через зняття готівки. Звичайні ж вкладники не могли забрати свої гроші. Вони отримували по 1 тис грн на день через касу банку.

Як повідомляла онлайн-газета “ПолітАрена“, націоналізований ПриватБанк звинувачує колишніх акціонерів олігархів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у незаконному привласненні 1,9 мільярда доларів. Експерти не виключають, що колишні акціонери зможуть повернути і формальний, і неформальний контроль за банком на тлі зміни влади в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *