Арена

Конституційний суд спромігся відкинути законопроєкт Зеленського

Конституційний суд України визнав, що законопроект Володимира Зеленського про уповноважених Верховної Ради не відповідає Конституції. Про це повідомляє прес-служба Конституційного суду.

Уточнюється, що законопроект не відповідає вимогам 157-й і 158-й статей Конституції України.

При цьому у висновку суду повідомляється, що запропоновані зміни передбачають ввести новий вид парламентського контролю, який може вийти за межі контролю над дотриманням конституційних прав і свобод людини, може становити ризик втручання парламенту через уповноважених в підприємницьку діяльність, діяльність судових органів, місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства.

“Конституційний суд України застерігає від введення такого контролю над дотриманням Конституції України, що суперечить Конституції України і може призвести до юридичної невизначеності, оскільки це несумісно з принципом верховенства права – однією з основних гарантій дотримання прав і свобод людини і громадянина. Для людини і громадянина така невизначеність є загрозою свавілля з боку органів публічної влади та їх посадових осіб”, – сказано у висновку.

Також введення нового виду парламентського контролю може призвести до звуження повноважень омбудсмена, обмеження прав громадян звертатися до нього за захистом своїх прав.

Крім того, в висновку зазначено, що внесення обговорюваних змін до Конституції може привести до встановлення невизначених меж повноважень Верховної Ради, порушуючи конституційний принцип поділу влади.

Нагадаємо, що раніше законопроект президента України про додаткових уповноважених був відправлений Верховною Радою до Конституційного суду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *