Арена

Україна проґавила шанс у Лондоні провести тристоронню зустріч президентів України, Німеччини та Франції

На саміт НАТО у Великій Британії міністр закордонних справ України В. Пристайко поїде через тиск громадськости. Таку інформацію озвучив дипломат Данило Лубківський у своїму блозі.

“Европейська правда»” повідомляє, що Україну в Лондоні представить міністр закордонних справ у рамках одного із заходів «на полях» самого саміту НАТО, – написав Лубківський. – Це рішення ухвалено після громадського обурення, що там не буде жодного високого посадовця з України – ані президента, ані міністра, ані профільного і відповідального віце-прем’єра.

Я б радо привітав таку зміну в рішенні влади. Але сам факт сумнівів свідчить, що стратегічно ніхто до Лондона в уряді не готувався.

Що означає стратегічно? Це насамперед завчасна робота з Брюсселем та всіма ключовими столицями, щоб порушити в Лондоні тему України. За потреби про таку вимогу можна було сказати публічно. Наші партнери теж поважають думку громадськості і зважають на критику.

Це також означає, що партнерів треба було наполегливо переконувати обговорити українську тему в окремому форматі. Про це треба було сказати під час візиту Північноатлантичної ради в Україну. Цього треба було добиватися 24/7. Бо в нас є всі підстави, щоб кожен такий саміт звертав виняткову увагу на Україну.

Добре, що їде міністр.

Але Лондон міг стати дуже доречним місцем, де напередодні Нормандського саміту в Парижі свою окрему тристоронню зустріч провели б президенти України, Франції і канцлер Німеччини. Їм було б про що поговорити.

До речі, а чому було б не ініціювати там навіть такий виправданий, хоч ще ніколи не застосований формат, як зустріч лідерів України, Франції, Німеччини і Сполучених Штатів?

Але це треба хотіти зробити”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *