Арена

В Міноборони вигадали, як заманити молодь в армію

Термін служби в армії, який сьогодні становить півтора року, або рік за наявності вищої освіти, планують скоротити, оскільки це може показати перспективи в армії для всіх, хто ще не обрав собі професію або не вступив до якогось вишу.

Так вважає міністр оборони Андрій Загороднюк.

“У тому вигляді, в якому строкова служба є зараз, вона не повинна залишатися, тому що це не працює… Ми витрачаємо величезний ресурс, ми їх утримуємо півтора року, одягаємо, годуємо і т.д., і тільки кілька відсотків підписують контракт. Це треба міняти”, – сказав Загороднюк в інтерв’ю Інтерфаксу-Україна.

На його думку, скорочення терміну служби може змінити ситуацію.

“Звичайно, є сенс зменшувати термін. Багато хто не хоче, тому що це дуже довго, у них є якісь життєві плани і т.д. Якщо ми введемо систему, коли це буде набагато менший термін, – це буде якісна підготовка, служба в бойових частинах (але не в зоні ООС), де вони отримають досвід”, – сказав міністр.

Загороднюк додав, що для багатьох молодих людей, у яких немає шансів вступити до вузу з різних причин, військова служба може стати гарною альтернативою.

“У західних країнах саме так це і працює. Наприклад, чимало американських хлопців ідуть в армію, тому що варіантів у житті не так уже й багато. Навіть дуже часто це не питання коштів, часто вони просто не знають, що вибрати. Хлопець сидить у невеликому місті або селі, і звідки він знає, куди йому йти?” – сказав міністр.

Він вважає, що для таких підлітків коротка строкова служба може стати можливістю побачити перспективи в армії і залишитися на контракті.

“Я за обмежений термін – ще не кажу який, але точно не півтора року, він повинен бути меншим – юнак отримує шанс побачити, як це. Якщо йому сподобалося, він залишається. Якщо ні – шукає далі”, – сказав Загороднюк.

Міністр повідомив, що сьогодні строковики становлять близько 10% від загальної чисельності армії і не відіграють великої ролі в боєздатності.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *