Візії

Неадекватна любителька “русского мира” намагається запхати в голови школярів російську брехню

Вчителька зупинила доповідь учениці про те, як її прадід воював у Другу світову, і заявила, що весь кримськотатарський народ є зрадником. Сталось це на уроці літератури в четвертому класі сільської школи поблизу Судака в окупованому Криму.

Прикрий випадок висвітив телеканал “Дом”.

“Нам задали тему “Наші захисники”. Тобто розповісти про прабабусь і прадідусів, які воювали у Другій світовій війні. Я розповіла про свою прабабусю і прадідуся. Те, що дідусь був поранений, коли повернувся з фронту. Як їх депортували”, – розповіла учениця Саміра Алієва.

Свою розповідь Саміра так і не закінчила. Учителька Олена Руденко перервала дівчинку на пів слові, щоб звинуватити весь кримськотатарський народ у зраді.

“Вона сказала чому кримських татар депортували. Тому що вони були зрадниками. Що вони допомагали німцям вдруге завоювати Крим”, – додала Саміра.

У класі, в якому із 16 дітей – 9 кримські татари, вчителька виправдовувала злочин сталінського режиму – депортацію цілого народу з рідного Криму в Середню Азію в 1944 році. Батьки школярів обурені, але не здивовані. Кажуть, подібні висловлювання чують не вперше.

“Моя мама, коли їй було два роки, була депортована, також як і весь народ. І природно, в школі вона не раз стикалася з подібними звинуваченнями і з цими ярликами, які вішалися на неї. Минув час, з цим зіткнувся і я, моя дружина, тепер з цим стикаються наші діти. Тобто режими змінюються, часи змінюються, а звинувачення залишаються. Тому це не здивувало і не шокувало”, – розповів батько Саміри Ульвій Алієв.

Не шокувало, бо за сім років окупації кримські татари вже звикли до безпідставних звинувачень і до переслідувань.

“Усі чудово розуміють, якою є реальність зараз у Криму, якою є реальність в кримськотатарських сім’ях, які бувають світанки в кримськотатарських сім’ях”, – додає Ульвій Алієв.

Домогтися справедливості батьки спробували у керівництва школи. Однак директор все ще мовчить. Так само, як і сама винуватиця скандалу. Ні вибачень, ні навіть пояснень від Олени Руденко не прозвучало.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров назвав подію сумним злочином і спробою розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Фото: з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *