Арена

Американські дипломати вказують на небезпеку “мюнхенського плану”

Колишні дипломати США, урядовці та експерти оприлюднили спільну заяву, в якій обґрунтовують помилковість нових пропозицій щодо Донбасу, сформованих на Мюнхенській безпековій конференції.

Заява оприлюднена на сайті аналітичного центру Atlantic Council.

“Більшість з 12 рекомендацій, якщо вони будуть сумлінно виконуватися всіма сторонами, мають конструктивний характер і можуть служити заходами зміцнення довіри і полегшать труднощі і страждання, яких зазнає населення на окупованому Донбасі або поблизу нього. Але деякі з них є проблематичними; дві, зокрема, повторюють пропозиції Кремля про переговори або теми дезінформації. Що ще більш важливо, в документі описується проблема, яка повинна бути вирішена з точки зору Кремля, можливо, щоб переконати представників російської еліти підписати угоду”, – йдеться в заяві.

Експерти вказують, що “мюнхенський план” визначає проблему в першому реченні: “конфлікт в Україні та навколо неї”. На їхню думку, цей опис приховує походження проблеми і робить неможливим пошук відповідного рішення.

“Конфлікт всередині і навколо України” почався, коли російські війська в російській формі, але без розпізнавальних знаків, захопили український півострів Крим, і Москва “анексувала” його. Потім Москва почала гібридну війну на Донбасі і використовувала свій масивний дезінформаційний апарат, щоб представити це як громадянський конфлікт в Україні. Без кремлівського керівництва, фінансування, зброї (включаючи важкі озброєння), боєприпасів і, в деяких випадках, регулярних підрозділів російської армії, не було б “конфлікту всередині і навколо України”, – йдеться в заяві.

Також вказується, що головна проблема, яку необхідно вирішити, – це агресія Москви в Україні – шляхом відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, починаючи з Донбасу. У ширшому сенсі, проблема полягає в тому, щоб переконати Москву в тому, що вона не має права диктувати політику своїм сусідам.

Експерти відзначили, що одна з рекомендацій підхоплює дружню Кремлю ідею ослаблення часткових санкцій після часткової реалізації Мінських угод.

“Рекомендація ігнорує той факт, що найважливішим елементом Мінська є стале перемир’я, яке може статися завтра, якщо Москва проінструктує своїх офіцерів і довірених осіб на Донбасі. Більш того, ця рекомендація підірвала б позицію Євросоюзу про те, що весь Мінськ повинен бути реалізований для скасування санкцій”, – йдеться в заяві.

Спільну заяву підписали, зокрема, колишні посли США в Україні Стівен Пайфер, Вільям Тейлор та Марі Йованович.

Нагадаємо, на міжнародній конференції з безпеки у Мюнхені була здійснена провокація щодо висунення плану з 12 кроків для досягнення миру в Україні, який би замінив инші плани з мирного урегулювання. Цей документ створювали міжнародні організації у співпраці з країною-агресором, Росією. Згадок про російську агресію там уникають. Натомість пропонують Україні відновити співпрацю з РФ без повернення Криму.

Спочатку організатори випустили документ від імени Групи лідерів євроатлантичної безпеки про “Дванадцять кроків щодо посилення безпеки в Україні та євроатлантичному регіоні”. Там за підписами голови конференції Вольфганга Ішингера, колишнього керівника МЗС РФ Ігоря Іванова, верховного головнокомандувача об’єднаними збройними силами НАТО в Європі (2013-2016) Філіпа Марка Брідлава та инших пропонувалося створити конференцію з відновлення Донбасу за участи Росії, запустити механізм, що дозволяє пом’якшувати санкції, створити для відновлення Донбасу ЗВТ за участи капіталу ЄС і РФ, а також провести національний діалог в Україні щодо взаємодії зі своїми сусідами (як також і з Росією) щодо питань історії, національної пам’яти, мови, прав меншин і т. д.

Однак через декілька годин текст з сайту Мюнхенській конференції видалили. Також прибрали повідомлення, де йшлося про розробку цього документу при співавторстві й за підтримки організаторів конференції. Згодом на сайті Мюнхенського безпекового форуму знову був розміщений скандальний провокативний план.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *