Політвернісаж

Журналісти розповіли про неадекватну поведінку поліціянтів у Нових Санжарах

Під час подій у Нових Санжарах правоохоронці не хотіли розмовляти з місцевими жителями по-людськи, натомість, застосовували силу — часто невиправдано. Наприклад, коли автобус із приїжджими стояв на залізничному переїзді за п’ять кілометрів від селища Нові Санжари, поліція зламала шлагбаум — щоб зекономити тридцять секунд.

Про це йдеться в розслідуванні “Текстів”.

“Коли автобус під’їжджав до переїзду, саме їхав вантажний потяг. За правилами безпеки, перед тим, як підняти шлагбаум, потрібно почекати, поки потяг проїде 500 метрів від станції. Це займає менше хвилини. Але поліція вирішила не чекати”, — пояснює співробітник станції.

Активні дії правоохоронців ще більше роздратували гурт людей, які були поруч. Розлючені жінки з криками почали кидати каміння в автобуси з прибулими з Китаю українцями та іноземцями. Результат — розбите вікно та гучні заголовки для мас-медіа всього світу.

“Якщо задля забезпечення прав і свобод українців потрібно усунути штучно створені перешкоди, правоохоронна система України буде усувати ці штучно створені перешкоди”, — виправдав дії поліціянтів радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко.

Правоохоронців не зупинило навіть право громадян на недоторканість їхнього приватного майна. Нацгвардійці зламали паркан приватної садиби, щоб провести туристів із Китаю до будівлі медцентру.

Також є відеодокази того, як правоохоронці б’ють журналіста з відеокамерою, б’ють активістів та витягують із натовпу окремих людей.

Голова Новосанжарської селищної ради Інна Коба розповіла про те, що дізналася про майбутній приїзд “інфікованих коронавірусом китайців” о десятій вечора 19 лютого — але не з офіційних джерел, а з інтернету.

“Почали з’являтися фейки, що до нас везуть інфікованих коронавірусом, — пригадує Інна Коба події того вечора. — Я вирішила поїхати до санаторію, хоч і не володіла ситуацією. А люди вимагали пояснень. Дзвоню до голови райдержадміністрації Владислава Васюти — а він каже, що не в курсі, що автобус буде їхати сюди. Потім набрала головного лікаря Центральної районної лікарні Гирю Ольгу — вона сказала, що теж не знає, що відбувається. Вона набрала Лисака — начальника департаменту охорони здоров’я ОДА — і він теж не в курсі. А в медцентр я взагалі не додзвонилася”.

Ввечері 20 лютого міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав події в Нових Санжарах “ганьбою на весь світ” та “одним із найбільших у житті розчарувань у людях”.

А от дії поліціянтів він охрестив “дуже професійними” і висловив жаль через побиття десяти правоохоронців: “Треба бути більш відповідальними. Більш чесними. Людиною треба залишатися в найскладніших умовах”.

— Чому люди дізналися про приїзд евакуйованих із мережі Фейсбук? — перервали моралізаторство міністра журналісти.

— Ви робіть свою роботу. А я буду робити свою роботу. Поставте це запитання прем’єр-міністру, — відрізав Аваков.

Так само міністр мовчки проігнорував запитання місцевих мешканців про те, чому уряд обрав для обсервації медичний заклад, розташований у центрі населеного пункту.

Нагадаємо, що 20 лютого в Україну прибув літак з евакуйованими з Уханя українцями і громадянами інших країн (45 громадян України, які виявили бажання евакуюватися, і 27 іноземних громадян). Вони повернулися в Україну через спалах коронавірусу нового типу COVID-19 в Китаї. Жертвами нового захворювання за неповних два місяці стали 2300 осіб, інфікованих — понад 77 000. Переважну кількість випадків зараження і летальних випадків зафіксовано в китайській провінції Хубей.

Евакуйованих з Уханя громадян вирішили розмістити в санаторії Нацгвардії у Нових Санжарах Полтавської області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *