Арена

Помер науковець та ексміністр, який зрушив з місця українську освіту

Ексміністр освіти, фізик і громадський діяч Іван Вакарчук помер у віці 73 років.

Про це повідомив народний депутат Володимир В’ятрович на своїй сторінці у Фейсбук.

«Велика втрата. Від нас пішов Іван Вакарчук. Велика людина, той, хто вмів змінювати життя на краще. Для мене улюблений ректор alma mater, міністр освіти, з яким мав честь співпрацювати, міняючи цю галузь. Вічна пам’ять», – написав В’ятрович.

Іван Вакарчук – доктор фізико-математичних наук, заслужений діяч науки і техніки України, був міністром освіти і науки України в 2007–2010 роках, багаторічним ректором Львівського національного університету імені Івана Франка. У 2007 році отримав звання Героя України.

На посаді міністра освіти запровадив ЗНО, яке намагалась скасувати тоді прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

За його наказами університети отримали автономію. І лише через кілька років змогли провести у Раді закон, розроблений в основі ще командою Вакарчука, і зафіксувати ці норми. Право вільно обирати дисципліни українські студенти також отримали за Вакарчука. Він назвав це «вільна траєкторія студента» і добився для українських студентів додатку до диплома європейського зразка, який є обов’язковим документом у переважній більшості країн – учасниць Болонського процесу, і видається разом із дипломом про вищу освіту.

Відомий журналіст та публіцист Віталій Портников описав цю людину, як ту, яка відповідала за свої вчинки.

“Іван Олександрович був з перших – у цьому я неоднаразово переконувався у наступні три десятиріччя нашого знайомства. А на самому з’їзді він був серед тих, хто готовий був завжди допомогти мені, молодому журналісту, для якого головним завданням було давати слово саме таким, як він, а не сірій партійній номенклатурі і безхребетним “передовикам виробництва”, усій цій “агресивно-слухняній” з’їздівській більшості.

Але навіть серед цих яскравих людей, про кожного з яких можна було б написати книжку, Іван Олександрович вирізнявся якоюсь справжньою інтелігентністю, тактовністю, повагою до інших людей. Він був джентльменом – неймовірне слово і дивовижна риса характеру для радянського 1989 року. І саме таким я його запам’ятав – молодим джентльменом, готовим підставити плече”, – написав Портников.

Поховали його у неділю, 5 квітня, в Свято-Покровській церкві у Львові. Там пройшла церемонія прощання.

У зв’язку з карантином, церемонія була закритою, на ній були присутні лише друзі і колеги покійного. Однак на сайті храму велася онлайн відео трансляція для всіх, хто також хотів попрощатися з Вакарчуком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *