Арена

Держлісаґентство звинуватили в катастрофічних наслідках повені

Еколог Володимир Борейко заявив, що в Західній Україні за 10 років було зрубано близько 10% лісів, що означає масову вирубку дерев у горах.

Про це він заявив в етері програми “Великий ефірі Василя Зими” на Еспресо.TV.

“Ця проблема почалась десь з 30-х років минулого сторіччя, коли в Карпатах почали масово рубити ліс.
Ці повені були десь 20 років, потім 15 років, 10 років і зараз практично у кожному третьому лісі ми бачимо чи у Львівській, чи Закарпатській, чи Івано-Франківській, чи Чернівецькій областях проходить така ситуація. За нашими даними, а ми їх взяли завдяки американській системі знімків зроблених із космосу, в цих областях за 10 років було зрубано суцільними рубками десь 10% лісів”, – повідомив Борейко.

Еколог навів приклад, що в європейських країнах, які мають гори, рубається десь 2-3%.

“Тобто, у нас йде масове винищення лісів і винне це Держлісагентство України. Коли нам говорять, що ми рубаємо, але висаджуємо ліси, це все одно, що спати з гумовою жінкою. Це зовсім інше. По-перше, ліси виростуть через 100 років. Потім вони вже не такі, вони ж не природні. Вони вже не працюють так, які природні букові ліси, які саме зараз є в Карпатах”, – зазначив Борейко.

Еколог наголосив, що потрібно брати європейський досвід і просто забороняти хоча б суцільні рубки.

“Суцільні рубки в Карпатах повинні бути повністю забороненими. На жаль, Держлісаґентство не хоче цим займатися, бо воно заробляє гроші”, – додав Борейко.

Нагадаємо, в Івано-Франківській області через різке погіршення погодних умов та сильні дощі почалися паводки, тож усі засоби МВС спрямовані для боротьби зі стихією у регіоні.

На Закарпатті внаслідок негоди підтопленими виявилися понад 50 населених пунктів, для евакуації людей залучили більше сотні співробітників поліції і рятувальних служб.

Через негоду в Івано-Франківській області померло троє людей, підтоплено 4596 житлових будинків у 165 населених пунктах.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та очільник МВС Арсен Аваков вилетіли до Івано-Франківської области через паводки, щоб скоординувати роботи з подолання наслідків.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що найближчим часом направить великогабаритну техніку Нацгвардії в постраждалі від повені райони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *