Арена

Атаки на закон про мову відбуваються для того, щоб роздержавити нас

Атаки на закон про державну мову, спроби його оскаржити – це технологія, яку застосовують для розділення українського громадянського суспільства.

Про це в ефірі “Прямого” заявила народний депутат фракції “Європейської Солідарности” Ірина Фріз.

“51 депутат, з яких більшість представників колишнього “Опоблоку”, а зараз ОПЗЖ, вирішили оскаржити ухвалений закон про мову. Для чого це робиться саме зараз, у тому числі напередодні місцевих виборів? Для того, щоб учергове посіяти розбрат, для того, щоб потім, у тому числі, під час виборчої кампанії гратися на емоціях людей, яким будуть давати меседж про те, що є утискання російської мови. Хоча, згідно з Європейською хартією мов національних меншин, і це вже є доведеним фактом, наш закон не порушує жодної статті цієї хартії”, – сказала вона.

“Те саме зараз сповідує Путін. Це буде і по мові, це буде і по зовнішньополітичному курсу, які будуть вкидатися в суспільство для того, щоб розділити й у такий спосіб намагатися керувати процесами всередині нашої держави. Я процитую достатньо відому людину. Даукша – це відомий письменник XVI-XVII сторіччя, литовський письменник, який казав: “Рідна мова – це матір єдности, батько громадянства і сторож держави”. От зараз рідну мову України намагаються зруйнувати або поставити під сумнів для того, щоб зруйнувати нашу єдність, поставити під сумнів нашу громадянську позицію, а також щоб роздержавити нас. Тому що рідна мова є одним зі стовпів безпосередньо держави як такої, яка має відбутися як держава”, – додала Фріз.

Як повідомляла онлайн-газета “ПолітАрена”, одна з претенденток на посаду Уповноваженого із захисту державної мови Катерина Коверзнєва заявляла, що весь період незалежности України олігархічна економіка через підконтрольні ЗМІ провадила русифікаційні процеси.

“Весь період незалежности України олігархічна економіка через підконтрольні ЗМІ провадила русифікаційні процеси. Дійшло до того, що діти в центральній Україні, які не вчать російської мови, поза школою розмовляють примітивною російською”, – констатувала Катерина Коверзнєва.

Україна – це не просто не-Росія, а Україна – це самобутня й самодостатня в культурному плані країна, яка прагне бути максимально інтеґрованою в цивілізоване світове співтовариство, вважає К. Коверзнєва. На її думку, в Україні завжди з шаною ставилися до всіх инших мов і культур, та сьогодні нам потрібно чітко виконувати закон, щоб ліквідувати ганебну практику дискримінації української мови в Україні.

Рашизм – неофіційна назва політичної ідеології та соціальної практики владного режиму Росії початку XXI ст., що базується на ідеях “особливої цивілізаційної місії” росіян, “старшости братнього народу”, нетерпимости до елементів культури инших народів; на тоталітаризмі й імперіалізмі радянського типу, використанні російського православ’я як моральної доктрини та на геополітичних інструментах впливу, у першу чергу — енергоносіях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *