Арена

Новий очільник НБУ вже отримав перші завдання від президента

Нового голову Національного банку України Кирила Шевченка вчора представив президент Зеленський.

“Я радий офіційно представити вам нового голову Національного банку України Кирила Шевченка. Складно порахувати, скільки разів лунала теза, що НБУ має бути незалежним, і я як президент це підтримую. На моє переконання, окрім незалежності голови Національного банку України, має бути ще як мінімум три важливі якості: професійність, мужність і відповідальність. Переконаний, що пан Шевченко – саме така людина”, – зазначив Зеленський.

Він додав, що під час пошуку нового голови НБУ спілкувався з правлінням Нацбанку, керівниками державних і комерційних банків та експертами, щоб отримати позицію професійної спільноти.

“Прізвище Шевченка лунало найчастіше. Він має досвід понад 20 років, пройшов усі сходинки в банківській справі, окрім того, став головою Укргазбанку через фактично перший прозорий конкурс за новими правилами корпоративного управління”, – додав президент.

Зеленський поставив завдання перед новим головою регулятора: бути стовпом макроекономічної політики, щоб його монетарна політика підтримувала таку стабільність; як незалежний регулятор НБУ має працювати на довгострокове економічне зростання в умовах стабільної національної валюти; мінімізувати вплив коронакризи на економіку та пришвидшити вихід з неї; продовжити співпрацю з МВФ, зі Світовим банком та з іншими фінансовими партнерами.

“Не менш важливо запроваджувати системні рішення, які нарешті забезпечать реальні кредити для українського бізнесу та доступне іпотечне кредитування”, – зазначив президент.

Він додав, що Шевченко має діяти винятково в інтересах України, економічної стабільності та добробуту українців.

Сам Кирило Шевченко пообіцяв, що незабаром усі побачать новий рівень взаємодії.

“Сьогодні парламент, уряд, НБУ можуть стати єдиним механізмом для розбудови української економіки. Ми маємо разом створити сприятливі умови, зокрема монетарні, для стійкого економічного зростання. Без ефективно побудованого діалогу досягнути цього неможливо. Я зроблю все, що від мене залежить, для підвищення впливу центробанку у сфері підтримки національної економіки України та підвищення якості життя українців”, – додав він.

Шевченко запевнив, що НБУ буде послідовним і продовжить виконувати зобов’язання перед громадянами, бізнесом і державними органами і партнерами.

Також він наголосив на тому, що Нацбанк буде незалежним і залишиться технократом “у хорошому сенсі слова”.

“Цей здобуток попередніх реформ має бути нами збережений. Національний банк України продовжить політику ефективної співпраці з міжнародними фінансовими організаціями та іноземними інвесторами. Я вірю, що за 5 років Україна зможе стати регіональним фінансовим хабом, куди будуть прагнути вкладати довгострокові кошти інвестори з усього світу”, – повідомив він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *