Візії

У протестах у Хабаровську виявлено український слід

У російському Хабаровську, що на Далекому Сході у Росії, масові протести проти арешту місцевого губернатора Сергія Фургала тривають вже багато днів.

За офіційними даними, на вулиці вийшли понад 9 тисяч протестувальників. Організатори стверджують, що в протесті взяли участь кілька десятків тисяч осіб. Акції не були узгоджені з владою, про затримання не повідомлялося.

Відомо, що Фургала, який керує Хабаровським краєм із 2018 року, затримали 9 липня. Слідчий комітет РФ вважає його організатором щонайменше одного замаху на вбивство та двох убивств підприємців у 2004–2005 роках на території Хабаровського краю й Амурської області. Йому офіційно висунули обвинувачення. Сам Фургал їх відкидає. 10 липня Басманний суд Москви заарештував губернатора на два місяці.

11 липня жителі Хабаровська вийшли на мітинг із вимогою відпустити Фургала. Люди скандували: “Свободу!”, “Москва, геть!”, “Далекий Схід – наш”, “Путіна – у відставку”, “Путін – злодій”, “Ми тут влада”.

А от українська письменниця Оксана Забужко зауважила, що то можливо є початок деколонізації.

“Ач як цікаво, а Зелений-то Клин – не втишується: проснулась козацька кров! Фурґало, до речі (не “Фургал”, як вони тепер пишуть, не розуміючи значення слова!), – це прекрасне, старовинне полтавське козацьке прізвище, по типу “Пиркало-Гамкало-Шурхало”. “Фурґало” (обов’язково через “ґ” проривне, в давнину через “кг” писалося) – це все, що “фУрґає”, тобто збурює повітря різкими рухами (за словником Грінченка – від дзиґи до “снаряда для распугивания птиц в саду”(с)). Промовисто, ні? А ви кажете – “какая разніца, на каком язикє”. І це ж тільки початок… Початок деколонізації, невідворотної, як відплив після припливу.
(А ще якби – можна ж собі таке уявити в перспективі? – українська держава розповіла цим людям, звідки вони там узялися і що означають їхні прізвища – уууу як би прискорилися всі ці історичні процеси!..). В цікаві все-таки часи живемо”, – написала Забужко.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *