Арена

Окупанти в Криму вимагають від ПЦУ за п’ять днів знести свій храм в Євпаторії

Архієпископ Сімферопольський і Кримський Православної церкви України (ПЦУ) Климент отримав постанову від так званої служби судових приставів Криму про знесення храму ПЦУ в Євпаторії, повідомляється в Telegram-каналі Офісу омбудсмена.

Згідно з повідомленням, про це стало відомо в п’ятницю, 24 липня. Рашисти вимагають знести культову будівлю в п’ятиденний термін, а в разі невиконання поставлених вимог стосовно Климента може бути почато кримінальне провадження за ст. 315 Кримінального кодексу РФ (невиконання вироку суду, рішення суду або иншого судового акта).

Рішення про знесення храму ухвалив “кримський суд” з огляду на нібито відсутність у Климента доказів законности використання земельної ділянки та будівлі релігійною громадою ПЦУ в Євпаторії.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини засуджує такі дії окупаційної влади, які мають на меті залякування парафіян ПЦУ в анексованому Криму, та зазначає, що територія Кримського півострова – це територія України, де діє українське законодавство, і РФ не має права застосовувати своє законодавство до громадян України та їхнього майна в Криму, що прямо заборонено Женевською конвенцією.

Також в Офісі омбудсмана наголошують, що вироки т. зв. судів у Криму і переслідування за релігійними переконаннями представників ПЦУ є порушенням ст. 9 Європейської конвенції з прав людини, яка ґарантує кожному право на свободу думки, совісти та релігії.

Як повідомлялося, в листопаді 2019 року предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній закликав президента Володимира Зеленського, Кабінет Міністрів і правоохоронні органи вжити заходів щодо припинення тиску окупаційною владою в Криму на ПЦУ.

В оприлюдненій на сайті ПЦУ заяві зазначалося, зокрема, що окупаційна “адміністрація Євпаторії” звернулася до “суду” з метою зобов’язати управління Кримської єпархії ПЦУ знести власними силами храм на честь Пречистого образу Божої Матері “Неопалима Купина” релігійної громади ПЦУ.

У ПЦУ наголошують, що подібні дії є грубим порушенням міжнародних зобов’язань РФ у сфері забезпечення прав людини і просять міжнародну спільноту, демократичні країни та міжнародні організації, зокрема ООН і ОБСЄ, вжити невідкладних заходів, щоб спонукати РФ припинити грубе порушення права на свободу совісти в Криму.

Як повідомляла онлайн-газета “ПолітАрена”, електронна петиція до президента Володимира Зеленського про передачу Києво-Печерської лаври від Української православної церкви (в канонічній єдності з Московським патріархатом) Помісній Православній церкві України набрала необхідні для розгляду 25 тис. голосів.

Петиція була зареєстрована 15 квітня і набрала необхідні 25 тис. голосів за два тижні.

“Константинопольська церква вважає ПЦУ єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії. Справедливо, щоб духовну святиню використовувала православна конфесія, визнана православним світом автокефальною на території України. Своєю чергою УПЦ МП не є автокефальною православною церквою на території України”, – йдеться в петиції.

Автор і підписанти вважають, що ієрархів УПЦ МП неодноразово помічали у висловлюваннях і діях, спрямованих проти українського народу. У петиції перераховуються більш ніж 20 кричущих випадків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *