Візії

Щоб зруйнувати ворожу державу, треба робити все те, що Зеленський творить в Україні

Політолог і громадський діяч Тарас Чорновіл спробував собі уявити фантастичну ситуацію: хтось дуже потужний із необмеженим фінансовим і медійним ресурсом зумів організувати, щоб він став президентом РФії:

“Я, Тарас Чорновіл, з моєю ворожістю до цієї країни в усіх її історичних та суспільних вимірах… Щоб я зробив за перший рік правління у засадничо ворожій для мене державі:

1. Розбестив би населення популістичними заявами та ідеєю “простих рішень” багатогранних проблем.

2. Зруйнував би самосвідомість народу, влаштовував би підкоп під основні засади державности: релігія, мова, історичне самоусвідомлення. Дискредитував і переслідував патріотичних громадян і їхні об’єднання.

3. Деморалізував би армію та корумпував правоохоронні органи.

1001. …

Не буду втомлювати вас цим нескінченним переліком. Я б робив у ворожій країні все те, що Зеленський творить в Україні. Ну хіба я сам би міг скласти поетапний план дій, а йому ще хтось має розписувати пунктики й підпунктики.

Ми часто намагаємося собі пояснити, чому він так поступає, навіщо коїть шкідливі й самовбивчі речі, які шкурні інтереси переслідує? Пробуємо його порівнювати з иншими президентами України. І я також цим реґулярно грішу. Бо така особливість аналітичного мислення людини розумної (Homo sapiens). Але забуваємо, що саме тут криється базова помилка. Попередні президенти були й усвідомлювали себе президентами України. Дуже по-різному її при цьому собі уявляли: від високого й гідного наповнення при Порошенку й до сприйняття дійної корови у Януковича. Але це була їхня країна. А Зеленський? Ви впевнені, що цей хронічний космополіт її такою сприймає? Я ні. Навіть шкурні інтереси не є головними. Якщо за демонтаж держави йому запропонують скинути на рахунки в якомусь оманському банку мільярд якихось грошей, єдиний стримуючий фактор: що буде зі мною, коли в країні почнеться повний хаос і руїна, – для нього перестає діяти.

Мені все більше здається, що Зеленський, уже коли ішов до влади, мав не якісь утопічні й амебоподібні плани, а чітке завдання демонтажу цілком чужої йому країни. Дійсно, він не готовий виконувати всі забаганки Путіна за принципом “усе й відразу”. Але мотив дуже приземлений – він боїться, що дядя Вова його банально кине й прирече на роль ритуальної жертви. Він хоче ґарантій, грошей наперед та не настільки стрімких вимог. Бо власна шкура для нього таки багато важить, на відміну від існування України.

От, властиво, й усе про нашу політичну та суспільну дійсність”.

Нагадаємо, що командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко сьогодні оголосив про видання наказу про припинення вогню на Донбасі.

“Відповідно до рішення Тристоронньої контактної групи від 22 липня 2020 року Командування Об’єднаних сил повідомляє, що 26 липня 2020 року видано наказ Командувача Об’єднаних сил про дотримання повного і всеосяжного режиму припинення вогню”, – йдеться у повідомленні.

Режим припинення вогню полягає у, зокрема, забороні на наступальні та розвідувально-диверсійні дії, а також на використання будь-яких видів літальних апаратів; у забороні на ведення вогню, як також снайперського.

Перемир’ю на Донбасі передували кричущі події: 13 липня російські найманці обстріляли трьох військовослужбовців, які здійснювали евакуацію тіла загиблого поблизу Зайцевого бійця Об’єднаних сил. Евакуація відбувалася за домовленістю з бойовиками, але окупанти здійснили обстріл. В результаті обстрілу медик загинув, а ще один військовий отримав поранення.

Згодом Європейський Союз повідомив, що очікує, що Росія візьме на себе відповідальність за вбивство медика.

Держдепартамент США висловив співчуття у зв’язку із убивством українського медика на Донбасі.

15 липня Україна повернула з окупованої території Донбасу тіло військовослужбовця, який загинув поблизу Зайцевого.

20 липня стало відомо, що у “сірій зоні” помер поранений український воїн – через ненадання медичної допомоги.

За словами волонтера Юрія Бірюкова, спецназ отримав особистий наказ президента Володимира Зеленського не вирушати на пошуки розстріляних евакуаційних груп на Донбасі. “Я просто практично похвилинно знаю всю цю історію і знаю прізвища бійців, знаю спецназ, знаю контрснайперів, які сьогодні, наприклад, розпорядженням генерала Ганущака – це заступник командувача Операцією об’єднаних сил – з фронту прибрані всі групи контрснайперской боротьби”, – заявив Бірюков.

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *