Політвернісаж

Про психічне здоров’я воюючого суспільства

Українська правозахисниця Олександра Матвійчук, голова організації “Центр громадянських свобод”, нагородженої Нобелівською премією миру 2022 року, закликала українців до емпатії в ситуації з акулою, яка в Єгипті з’їла московита.

Про це вона написала у фейсбуці в п’ятницю, 9 червня.

“Усім нам дуже складно. Особливо останні дні. Слова тонуть. Як будинки, сади, собаки, люди, їхні мрії на Херсонщині. Тому я б нічого взагалі не писала, але «синдром акули» небезпечний. На війні завжди є загроза стати дзеркалом іншої сторони. Коли кожного дня стикаєшся з жорстокими вбивствами, катуваннями та тотальним руйнуванням, складно зберігати людяність посеред виру людського горя. Але ми і це зможемо.
Виграти війну з Росією – це ще значить, не перетворитися самим на Росію”, – вважає Матвійчук.

Подібну до Матвійчук позицію зайняв також Олексій Арестович.

Варто зазначити, що український інтернет вибухнув сотнями мемів та жартів з приводу загибелі росіянина від зубів акули в Хургаді. Її зокрема називають “дієвішою за ООН” на тлі катастрофи із затопленням Херсонщини внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС.

Позиція Матвійчук і Арестовича наразилася на рішуче несприйняття коментаторів у соцмережах.

Зокрема, письменниця Оксана Забужко різко відреагувала на позицію Матвійчук.

“БРИТВА АКУЛИ”. Перепрошую, але це настільки очевидно, що аж ніяково писати: спроба в розпалі геноциду вмовити жертві геноциду почуття вини за чорний гумор на адресу країни-ката є класичною, підручниково чистою ІПСО з віктимблеймінґу. (Так, цьому вчать; так, це давно й докладно розроблена політтехнологія, не буду повторювати тут те, що вже 100 раз писала – і в “І знов я влізаю в танк”, і в “Найдовшій подорожі”.)
І так, мені особисто дуже прикро, що до тих гебнючих мальчіков-з-“маленькою-культурою”-в-трусіках, які оперативно “включілісь в работу”, щоб вам, не дай Біг, трошки не попустило (і справді перевели масовий “акулячо-солдатський гумор” наших мереж у режим пів-обурення, пів-виправдання, куди менш корисний для психічного здоров’я воюючого суспільства!), долучилася наша Нобелівська лавреатка. (У неї була прекрасна Нобелівська промова, яку я не раз цитувала в публічних виступах.) Що ж, не всі витримують випробування мідними трубами. Жаль, дуже жаль.
Зате який досконалий інструмент отримало українське суспільство, щоб блискавично розрізнити “своїх” і “чужих”, не множачи сутності – на суто емоційному рівні!
(Бо, так – той, хто в мить, коли ви, перебуваючи всередині катівні, забуваєтесь полегшеним сміхом, зараз же мчить до вас з криком “нє смєть!” – це не друг вам, хоч би скільки запевняв у протилежному, – це вохра, ворожий “психологічний наглядач”-аб’юзер, – і для вас, з погляду вашої безпеки, не має жодного значення, чому і як він на такій роботі опинивсь: хто б то не був – “давайдосвіданія”!)
Дай нам Боже всім сили й розважливости.
Переможемо”, – написала Забужко в своєму блозі.

Онлайн-газета “ПолітАрена”

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *