Арена

Білорусам поки не вдалось налякати владу і захистити свої вибори

Чергові вибори у Білорусі закінчились, звісно, перемогою Олександра Лукашенка. Проте за даними штабу його суперниці Світлани Тихановської, за неї проголосували від 70 до 80% виборців по всій країні.

У штабі Тіхановської не визнають попередні підсумки виборів, заявила TUT.BY представниця об’єднаних штабів Марія Колесникова.

“Озвучені ЦВК підсумки виборів не відповідають реальності і зовсім суперечать здоровому глузду”, – заявила прессекретарка Тіхановської Анна Красуліна.

Вчора 9 серпня, в Білорусі відбулися вибори президента, на яких, за попередніми даними ЦВК республіки, чинний глава держави Олександр Лукашенко набрав 80,23% голосів, його основна суперниця Світлана Тіхановська – 9,9%. За даними незалежного опитування, Тіхановська набирає 72,1%, Лукашенко – 13,7%. У різних містах Білорусі відбулися протести, які супроводжувалися сутичками співробітників силових структур з протестувальниками.

Також стало відомо про загиблого в результаті наїзду спецтранспорту на учасників акції. В результаті цього три людини серйозно постраждали. А Євген Заїчкин загинув в результаті черепно-мозкової травми. Момент загибелі протестувальнка попав на відео.

Коментуючи ситуацію у Білорусі, директор Інституту світової політики Євген Магда написав на своїй сторінці у Фейсбук, що “протестів без лідера Лукашенко не боїться, а Тихановська, як показала минула ніч, не лідер”.

В ефірі одного з телеканалів Євген Магда розтлумачив свій допис наступним чином:

“Я не бачу в цих протестах Світлани Тихановської і з політичної точки зору – це самогубство. Тобто людина яка балотувалась у президенти, а після завершення виборчого процесу зникла з інформаційного поля, ну це щонайменше дивно. Я читав у новинах, що штаб Тихановської забарикадувася, щоб його не звинуватили у масових заворушеннях. Тен, що ми бачимо у Мінську та інших містах Білорусі, це реакція на ті показники екзитполу, які оприлюднили, де показаний ледь найвищий результат Лукашенка за всю історію і зрозуміло, що є високий рівень незадоволення. Це протести проти Лукашенка, але в них немає очевидного лідера. Такого протесту Лукашенко не боїться, у нього є досвід протидії таким протестам. Мене більше хвилює, що ці протести Росія буде використовувати у власних інтересах, якщо не використовує їх вже”, – сказав Євген Магда.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *