Політвернісаж

Україні варто задуматися про закриття кордону з Білоруссю (ВІДЕО)

Центральна виборча комісія Білорусі на засіданні 14 серпня оголосила офіційні результати голосування на виборах президента країни. Переможцем назвали чинного президента Аляксандра Лукашенка, який перебуває при владі в країні вже 26 років.

«14 серпня 2020 року відбулось засідання Центральної комісії Республіки Білорусь з виборів і проведення республіканських референдумів по підведенню підсумків виборів президента Республіки Білорусь. Рішенням комісії затверджені підсумки виборів. Президентом Республіки Білорусь обраний Аляксандр Ригоравіч Лукашенко», – йдеться в повідомленні ЦВК.

За даними ЦВК, проголосували всього 5 188 956 людей, як також достроково – 2 806 640. Утім, за словами Сьвятлани Ціхановської, копії протоколів підтверджують її перемогу на виборах

Скарги на невизнання виборів, зокрема, з боку головної опонентки Лукашенка Сьвятлани Ціхановської, відхилили.

За даними ЦВК, голоси розподілялися таким чином:

Аляксандр Лукашенко: 80,1% (4 661 075 осіб);
Сьвятлана Ціхановська: 10,1% (588 622 людини);
Андрей Дзмітриєв: 1,2% (70 671 людина);
Ганна Канапацька: 1,67% (97 489 осіб);
Сяргєй Черачень: 1,14% (66 613 осіб);
Проти всіх: 4,59% (267 360 осіб).

У Мінську й инших містах Білорусі від вечора 9 серпня тривають акції протесту. Люди протестують проти результатів виборів президента, на яких, за офіційними даними, перемогу здобуває чинний голова держави Аляксандр Лукашенко. Він є президентом Білорусі вже 26 років.

Люди заявляють, що результати виборів, за якими Лукашенко отримав 80% голосів, а його головна конкурентка Сьвятлана Ціхановська – 10%, були сфальсифіковані.

Силовики жорстоко розганяють демонстрантів, б’ють їх, застосовують ґумові кулі, кийки, водомети, сльозогінний газ.

Мітинґи та короткочасні страйки відбуваються на великих підприємствах – таких як «Гродно Азот», Мінський тракторний завод, БМЗ.

На акції протесту виходять також лікарі та вчителі. Люди вимагають припинити насильство, а також провести нові вільні вибори.

Західні лідери закликали владу Білорусі зупинити насильство і обмірковують можливість запровадження санкцій.

Роман Безсмертний, колишній народний депутат, посол України в Білорусі у 2010–2011 роках, вважає некоректним порівняння сьогоднішніх подій у Білорусі з ситуацією в Україні у 2013–2014 роках. Тому що питання виборів, пояснює, в Україні вирішувалося у 2004 році, а у 2013-му – питання курсу України.

«Для білорусів зараз вирішується питання ґарантій права вибору. Всі ці 26 років у білорусів виборів не було», – переконаний експерт. Для нього є очевидним, що Лукашенко не втримає владу. «Тож мовчанка українського політичного керівництва зараз, як мінімум, дивна. Вже всі висловилися за підтримку людей, проведення чесних виборів, а Київ мовчить», – обурюється експерт.

Його непокоїть присутність російського спецназу в Білорусі, що каже, «підтверджено і зафільмовано», і те, чи наважиться Путін ввести регулярні війська. «Чому я наполягаю на активній позиції Україні, сусідів, ініціювання розгляду цього питання в міжнародних організаціях? Бо від цього буде залежати, чи вдасться зупинити агресивні дії Путіна (президента Росії – ред.) проти Білорусі», – наголошує Безсмертний.

Він вважає, що Україна повинна була однією з перших скоординувати позицію Литви, Польщі та України у заяві «Люблінського трикутника». Зауваживши ще на кількох важливих ініціативах України у світі на захист білорусів, експерт наголошує, що Києву оперативно потрібно готуватись до декількох можливих варіантів розвитку подій.

«Якщо Лукашенко злітає, у такому випадку потрібно пропонувати ідею перехідного уряду, як змістовну, з необхідністю з часом провести вибори», – наголошує Безсмертний. Також він вважає необхідним негайно змінювати міґраційну політику, бо можливий другий варіант, коли Путін зайде у Білорусь. Тому треба закрити кордон, думати про механізми надання притулку та громадянства, що дасть ґарантію того, що при будь-якому розвитку подій люди, чиє життя буде під загрозою, зможуть врятуватися.

Тим часом журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва нагадує, що білоруська опозиція не розуміє українських проблем і не має поняття, чому маркерні питання щодо Криму й Донбасу такі важливі для нас. На каналі Цензор.нет вона розмірковує про те, що робити сьогодні, щоб завтра Білорусь не стала “Росією 2.0”.

За матеріалами Радіо Свобода, газети “День”

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах пандемії та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *