Політвернісаж

Ізраїль знову планує здійснити крадіжку в Україні

Верховний суд Ізраїлю зобов’язав уряд прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу, а також Єврейське аґентство, відповісти на петицію і пояснити, чому влада країни не працює над тим, щоб повернути останки відомого цадика раббі Нахмана з Умані.

Про це повідомляють ізраїльські ЗМІ, зокрема jewishpress.com.

Петицію за допомогою адвоката подав Шарон Шельцер, який є послідовником брацлавського хасидизму.

Автор петиції також просить Верховний суд провести термінове слухання з цього питання, оскільки паломництво брацлавських хасидів до Умані, де знаходиться могила відомого рабина, залишається під питанням через карантинні обмеження. Слухання, на думку укладачів документа, повинно пройти якомога швидше, щоб перепоховати цадика до святкування Рош га-Шана.

В петиції згадуються випадки, коли Ізраїль повертав на батьківщину останки видатних особистостей, а також спроби ізраїльських властей повернути раббі Нахмана.

Нагадаємо, Новий рік за юдейським календарем хасиди всього світу зустрічатимуть у період з 29 вересня по 1 жовтня. Щорічні культові заходи з нагоди святкування днів Рош га-Шана відбуваються на могилі цадика Нахмана в Умані та в приміщенні місцевої синагоги, куди в цей час з’їжджаються тисячі хасидів.

Цього року через пандемію коронавірусу та карантинні обмеження, уряди України та Ізраїлю закликали паломників утриматися від відвідування Умані на свято Рош га-Шан.

15 серпня міський голова Черкас Анатолій Бондаренко закликав центральну владу не допустити приїзду хасидів до Умані, оскільки це може погіршити епідситуацію в країні. Мер закликав втрутитися в ситуацію президента Володимира Зеленського. 17 серпня глава МВС України Арсен Аваков заявив, що уряд підтримав рішення про обмеження на відвідування іноземцями Умані.

Нагадаємо, що 21 травня 2001 року із вілли, де в роки Другої світової війни мешкав офіцер ґестапо, уповноважений у єврейських справах Фелікс Ландау, зникли фрески, створені в останні місяці життя письменником, філософом і графіком Бруно Шульцом. Фрески упродовж трьох днів були фахово демонтовані зі стін квартири, де нині мешкає подружжя літніх людей, котрі за незручності отримали відшкодування у сумі 100 доларів США. Як з’ясувалося згодом, фрески демонтували і вивезли до Ізраїлю співробітники Інституту “Яд Вашем” у Єрусалимі. Речник інституту Іріс Розенберґ в офіційній відповіді на закиди щодо крадіжки й нелеґального вивозу культурного надбання України зазначила, що група консерваторів на чолі з представником “Яд Вашем” Марком Шрайберманом отримала дарчу від власників помешкання (не завірену у нотаріуса) і офіційний дозвіл влади Дрогобича. Мер Дрогобича О.Радзієвський однак заперечує свою причетність до вивезення фресок за межі держави. Тобто, фактично, у влади Ізраїлю вже є досвід крадіжки культурного надбання України.

Історія з викраденням фресок мала ґрандіозний міжнародний резонанс й докладно описана у фільмі Беньяміна Ґайслера “Знайти малюнки”.

На вреґулювання суперечки знадобилося шість років і пряма вказівка президента Ющенка: три фрески передані музею «Яд-Вашем» у депозит на 20 років, инші п’ять – перебувають на реставрації в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *