Арена

СБУ підозрює будівельну компанію Столара в завданні збитків державі на півмільярда гривень – ЗМІ

Служба безпеки України викрила групу менеджерів однієї зі столичних будівельних компаній і декількох підконтрольних інвестиційних фондів у відмиванні грошей і виведення їх в “офшори”. Про це повідомляє прес-служба СБУ, не називаючи компанії.

Втім, за даними видання “Економічна правда” та “Кореспондент”, мова йде про компанію Bud Development, яка належить Вадиму Столару. При цьому сума збитків, завданих державі будівельною компанією, в 10 разів перевищує ті дані, які раніше повідомляли ЗМІ, і становить півмільярда гривень.

“Під час досудового слідства оперативники та слідчі спецслужби встановили, що зловмисники незаконно користувалися податковими пільгами і залучали до свого інвестиційному фонду гроші покупців об’єктів нерухомости. З інвесторами вони “працювали” на підставі звичайних договорів купівлі-продажу квартир. Уникаючи встановленого порядку оподаткування, ділки виводили кошти на рахунки підконтрольних іноземних компаній під виглядом повернення інвестицій”, – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що також завищували вартість акцій цих фондів, у подальшому їх викуповували в афілійованого нерезидента.

“Відмиті кошти вони виводили за кордон, завдячуючи підконтрольній банківській установі. Орієнтовна сума збитків інтересам держави через схеми з податками за 2017-2020 роки становить понад 500 млн гривень”, – додали в СБУ.

В рамцях кримінального провадження провели 10 обшуків за адресами розташування офісних приміщень, житлового будинку і квартир, які використовували учасники схеми.

“Під час слідчих дій вилучено документацію, комп’ютерну техніку, чорнові і робочі записи про проведені операції, не враховані готівкові кошти. Тривають слідчі дії”, – йдеться в повідомленні.

Як раніше писали ЗМІ, 29 вересня оперативники СБУ провели обшук за адресою, де знаходиться офіс компанії “bUd development”, що належить Вадиму Столару.

“Разом із підозрюваним Вадимом Столаром у справі фіґурують скандальні “наглядачі” за ДАБІ (Державна архітектурно-будівельна інспекція) брати Юрій та Олексій Горові. Вони брали участь у виведенні грошей інвесторів в будівельні проекти “bUd development” за кордон”, – пишуть журналісти.

Вадим Столар є народним депутатом від партії “Опозиційна платформа – За життя”. Однак, як раніше писали такі впливові ЗМІ, як “Українська правда” та видання Delo.ua, Вадим Столар є багаторічним “наглядачем” за Києвом. “Вадим Столар фактично протягом 2015-2019 рр. очолював “тіньовий” центр ухвалення рішень міської влади Києва.

Зараз вплив Столара скоротився, але він зберігає вплив на політиків, представників бізнесу, громадських активістів (скажімо, таких, як Гео Лерос). Зокрема Вадим Столар і його партнери “наглядачі” за ДАБІ брати Юрій та Олексій Горові фінансували діяльність Гео Лероса з оприлюднення скандальних плівок. Вадим Столар також є основним спонсором виборчої кампанії кандидата в мери Києва Андрія Пальчевського”, – пишуть в своїх матеріалах журналісти.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *