Арена

Терористи “ЛНР” здійснили масштабне шахрайство з марками Укрпошти

Служба безпеки України блокувала використання підроблених поштових марок АТ “Укрпошта”, які використовували зокрема представники терористичної організації “ЛНР”.

Про це в п’ятницю, 23 жовтня, повідомив пресцентр СБУ.

“Співробітники спецслужби встановили, що протягом 2019-2020 років група осіб, яка діяла на території кількох областей, реалізовувала підроблені поштові марки Укрпошти різним замовникам. Частина з них використовувались представниками «ЛНР» для розсилки переселенцям поштової кореспонденції. У ній окупаційна влада вимагала від громадян підтвердити право на власну нерухомість на тимчасово окупованій території. У разі ненадходження документації «органи влади ЛНР» погрожували позбавити людей майнових прав на цю нерухомість. За задумом терористичної організації, використання марок державного поштового оператора України на подібних листах мало підривати довіру переселенців до органів української державної влади”, – розповіли в СБУ.

За даними прокуратури, до злочинної групи входили жителі Харківського, Київського, Вінницького, Дніпропетровського та Кропивницького реґіонів.

“Зазначені особи реалізовували підроблені марки великими партіями удвічі дешевше від їхньої номінальної вартості, підшукуючи клієнтів через мережу інтернет”, – повідомляє прокуратура Харківщини.

У ході досудового слідства було встановлено, що серійне виробництво підроблених марок відбувалося на території невизнаної “Придністровської молдавської республіки”, а потім їх контрабандою завозили в Україну.

За попередніми оцінками фахівців, збитки державного оператора Укрпошта від використання підроблених поштових марок могли становити понад 50 мільйонів гривень.

У межах розпочатого кримінального провадження, правоохоронці затримали одного із фіґурантів під час спроби відправити партію підроблених марок. 22 жовтня одночасно у п’яти регіонах було проведено майже 30 обшуків у приміщеннях ділків та автівках, що використовувались у протиправній діяльності.

У ході слідчих дій вилучено гроші у різній валюті, у тому числі російські рублі, на загальну суму майже 3 мільйони у гривневому еквіваленті, засоби зв’язку, зброю та боєприпаси до неї, а також підроблену продукцію орієнтовною вартістю приблизно 5 мільйонів гривень.

Двом учасникам групи повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 110-2 (фінансування дій з метою насильницької, зміни меж території або державного кордону України зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади) та ч. 2 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Санкція ч. 2 ст. 190 КК України передбачає покарання у виді штрафу від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *