Політвернісаж

ОАСК не дали вчинити черговий злочин проти українського народу

Окружний адміністративний суд Києва незаконно передав у користування приватного товариства одне з найбільших родовищ літієвих руд України. До відповідного висновку дійшов Шостий апеляційний адміністративний суд, який скасував це рішення.

Одне з приватних товариств подало позов до ОАСК з вимогою до Держслужби геології і надр України надати дозвіл на отримання спецдозволу на користування надрами без аукціону. Компанія не мала виключних підстав для одержання такого дозвілу, але ОАСК задовольнив позовні вимоги, повідомили у пресслужбі Офісу генерального прокурора.

“Вказане рішення суду першої інстанції Офісом генерального прокурора оскаржено в апеляційному порядку через те, що суд не може переймати на себе дискреційні повноваження органу владних повноважень, а позаконкурентна процедура застосовується лише до суб’єкта, який забезпечив безумовне дотримання всіх вимог законодавства у сфері надрокористування. Крім того, прозорі та адекватні механізми отримання спецдозволів на видобування літію на конкурсних засадах, як того вимагає чинне законодавство, сприятимуть значному поповненню бюджету країни”, – йдеться у повідомленні.

Назву родовища і його місцерозташування не називають, також офіційно невідома назва приватного товариства. Мова може йти про ділянку літієвих руд Добру. У листопаді 2020 “Наші гроші” повідомили, що ОАСК зобов’язав Держслужбу геології і надр надати ТОВ “Петро-Консалтинг” спецдозвіл на користування літієвого родовища на Кіровоградщині, де й рощташована ця ділянка. Товариство просило цей дозвіл на 20 років, служба відмовила в цьому, після чого компанія звернулася до суду. ОАСК став на бік позивачів, але Держгеонадр пішло оскаржувати рішення в апеляційному порядку. Справа розглядалася Шостим апеляційним судом.

Це була не перша спроба ТОВ “Петро-Консалтинг” отримати спецдовзіл на літієві родовища. Раніше вони одержали його на Шевченківське родовище, але згодом це рішення скасували у касаційному порядку у Верховному суді.

Окружний адміністративний суд Києва (ОАСК) розглядає публічно-правові спори в межах Києва, у яких хоча б одна зі сторін є органом влади або посадовцем. Оскільки усі центральні органи влади розташовані у Києві, то саме у цьому суді розглядалися резонансні справи. Зокрема, цей суд визнав незаконною націоналізацію “Приватбанку”, призупинив перейменування Української православної церкви (Московського патріархату), скасував перейменування Московського проспекту Києва на проспект Степана Бандери, забороняв Уляні Супрун виконувати обов’язки міністерки охорони здоров’я України, розглядав справу колишнього керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова. Завдяки рішенням ОАСК на своїх посадах поновлювалися звільнені внаслідок переатестації міліціонери. Туди за виправданням традиційно звертаються особи, щодо яких НАБУ розслідує гучні кримінальні справи. А в часи Євромайдану цей суд виніс понад десяток рішень, спрямованих проти масових протестів.

Більше того, дубоголові судді ОАСК дозволяють собі ухвалювати рішення щодо скасування українського правопису та зобов’язують МОН забезпечити перегляд підручників з історії України для закладів загальної середньої освіти, що вийшли у світ у 2018 і 2019 роках, у частині достовірного викладу подій 2013-2014 років, зокрема Революції гідности.

Використано зображення з сайту http://oaskfails.antac.org.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *