Візії

Інформаційна війна триває

Друзі, ви знаєте мене – я знаю вас. Так, це я, Тетяна Белімова, письменниця та викладачка з Києва.

Мій попередній профіль @Tetiana Belimova на Фейсбуці заблокували. Чому це відбулося? Напишу про це докладно, аби вбезпечити і вас. Усе сталося через мою сторінку Біженка / Kriegsvertriebene, де я публікувала вибрані есе українською та німецькою з книжки про війну та українських біженців. Так, там було багато інформації про російські військові злочини, але це не була якась інсайдерська інформація. Я писала про резонансні злочини, такі, як удар по Краматорському вокзалу 8 квітня 2022 року або ракетний удар по Дніпру 14 січня 2023 року. Ці злочинні дії росіян не становлять таємниці для світу. За них вони, безумовно, відповідатимуть.

Із початку вересня я почала отримувати листи у месенджер начебто від Meta Facebook із вимогою прибрати певні дописи зі сторінки Біженки / Kriegsvertriebene, оскільки вони містять мову ворожнечи і порушують правила фейсбучної спільноти. Листи були англійською та німецькою мовою (я навіть просила доньку перекласти зміст листів німецькою). І мені дуже шкода, що я не зробила скріншотів, бо, як відомо, Диявол ховається в деталях. Насправді, це не були листи від ФБ-команди. І якби я зробила скріни, зараз би точно могла роздивитися пару букв, які відрізняли б оригінальне написання від підробного. Листи приходили спершу кілька разів на тиждень. А в жовтні «зачастили». Не приховуватиму, це мене емоційно розхитало. І коли у вівторок, 24 жовтня, прийшло повідомлення у сповіщення, уже не в месенджер, із вимогою негайно підтвердити мою особу як особу авторки сторінки Біженки / Kriegsvertriebene, я перейшла за покликанням. Так, я хотіла врятувати свою працю. І так, я не підозрювала, що сповіщеннями можуть якимось чином управляти сторонні, не пов’язані з ФБ люди.

Я знала, звісно, що цього робити не можна, але суто механічно, коли перейшла за посиланням, увела пароль. Просто відразу отримала вже не пошту повідомлення про те, що в мій профіль хтось зайшов… На моїх очах моя сторінка на ФБ згорнулася, і вилізло повідомлення про блокування. Відтоді я три рази подала апеляції зі свого профілю в Інсті, але поки не отримала жодної відповіді. Я не знаю, чи мій попередній профіль колись розблокують, тому вирішила створити цей.

Описала так докладно свою пригоду для того, щоб ви, друзі, уникнули в майбутньому такого ж. Інформаційна війна триває. Будьте пильні.

Тетяна Белімова

Фото ілюстративне

Мову ориґіналу збережено

Politarena.org — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі в умовинах війни та економічної кризи, нам потрібна ваша підтримка. Щоб продовжувати реалізовувати проєкт щодо документування англійською мовою рашистських злочинів проти мирних громадян України, зокрема дітей, нам потрібна ваша допомога. Про готовість підтримати видання зголошуйтеся на пошту politarena()ukr.net. Або ж переказуйте кошти на карту 4731 2196 4385 1292 (ПриватБанк)

Підписуйтеся на наш Телеграм

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *