Арена

Над Україною вибухнув найбільший в Європі метеорит

Останнім часом на тлі пандемії активізувалися на різних рівнях розмови про глобальні загрози існуванню людства.
Нагадаємо, що 154 років тому на території сучасного Закарпаття впав кам’яний метеорит.

Про це розповідає на своїй сторінці в Facebook відомий політик Ігор Шаров.

Приблизно о 17:00 9 червня 1866 року він вибухнув на висоті 40 км над селом Княгиня (Великоберезнянський район Закарпатської області), розпавшись на більш ніж 1200 шматків, чим викликав короткочасний метеорний потік.
Через кілька днів осколок метеориту був знайдений жителем села Василем Крив’яником на глибині близько 2 метрів. При падінні ядро розпалося на дві майже однакові частини, вагою 141833 і 137933 грамів, а від останнього шматка відколовся ще осколок вагою 2350 грамів.

Згодом ці уламки придбав Віденський імператорський музей (сучасний музей природознавства), в якому метеорит зберігається і досі.

На сьогодні метеорит Княгиня є найбільшим і найвідомішим з-поміж знайдених в Європі метеоритів у новітній історії.
Падіння космічного тіла на Закарпатті та його дослідження німецькими вченими сприяли виникненню космогонічної гіпотези про появу життя на Землі внаслідок занесення з космосу певних «зародків життя». Зацікавлений історіями про найбільший метеорит в Європі, на місці його падіння в 1892 році побував знаменитий фантаст Жюль Верн.

Щороку, відзначає Ігор Шаров, сотні тисяч людей можуть бачити на власні очі Княгинянський метеорит, оскільки його уламки зберігаються в історичних та природничих музеях 115 міст світу.

На фото – метеорит Княгиня в експозиції Віденського історико-природничого музею.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *