Арена

Рішення РНБО щодо “Харківських угод” затуляє собою інші теми, важливі сьогодні

Вчора РНБО на своєму засіданні зобов’язала СБУ проаналізувати обставини підготовки і ратифікації Харківських угод 2010 року.

Згідно цих угод, які підписали Янукович та Медведєв, а парламент ратифікував, Україна фактично віддала Крим у довгострокове користування російському Чорноморському флоту.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, саме те рішення Верховної Ради згодом стало однією з причин російської анексії Криму та вплинуло на початок війни на Донбасі у 2014 році.

Після перевірки, “якщо СБУ буде вважати за необхідне”,  буде порушено справу про державну зраду проти когось з 236 депутатів, які голосували за Харківські угоди у квітні 2010 року.

“Дуже багато цікавих персонажів, які продовжують залишатися в українській політиці”, – відзначив секретар РНБО.

Тепер перевірять “мотивацію” всіх депутатів, які тоді голосували.

Окремо Олексій Данілов згадав про тодішнього голову Верховної Ради Володимира Литвина. І розповів, що той хоче зараз стати ректором Київського університету Шевченка. Також він згадав одного “відомого олігарха”.

Тоді за Харківські угоди голосували Рінат Ахметов, Андрій Деркач, Василь Хмельницький, соратник Ігоря Коломойського Ігор Палиця та всі депутати від Партії регіонів разом з комуністами, Блоком Литвина та позафракційними депутатами.

Серед них є і сестра одного з лідерів ОПЗЖ Сергія Льовочкіна Юлія, яка тоді мала прізвище Новікова. У переліку є нинішній заступник голови КС Сергій Головатий. Серед потенційних фігурантів справи від СБУ і нинішній керівник Одеської ОДА, призначений Зеленським, Сергій Гриневецький.

“У списку є чинні нардепи, чинні олігархи. Цікавий список”, – додав Олексій Данілов.

Російський флот мав залишити український Крим у 2017 році, але за новою домовленістю, яку просував тодішній президент Янукович, перебування російських військових продовжили на 25 років – до 2042 року. Натомість Україна отримала знижку на газ.

Коментуючи це рішення РНБО ексдепутат Тетерук в ефірі одного з українських телеканалів зазначив, що це неправове рішення, яке може призвести до руйнації парламенту, як інституції.

“Рішення РНБО розглянути кримінальну відповідальність за державну зраду а це 111 стаття кримінального кодексу тих депутатів які голосували за верифікацію угод, згідно Конституції депутатів не можна притягати до відповідальності за голосування в парламенті. Якщо є кримінальне провадження, треба реагувати, але колективної відповідальності  бути не може. Це безпрецедентний спосіб тиску на парламент. Це руйнування парламенту як інституції. Мені спала на думку цитата Ейнштейна, що “ніяка висока мета не виправдає негідні засоби її досягнення”. Ми не можемо у неправовий спосіб приймати рішення. Зеленський мав би демонструвати, що він є гарантом Конституції. Правові механізми викликають великі сумніви. Парламент 9 скликання мав чисельні скандали і корупційні оборудки. І ми не чули, а ні НАБУ, а ні будь-кого ще. Коли депутати писали про неприємні речі, за які “можна прибарахлиться и внукам хаватит”, адже це відверта корупція, коли в об’єктиви попала переписка з питанням, чому депутатам не платять 20 тисяч доларів. Де Зеленський, де НАБУ, де прокуратура? Зараз ми бачимо фокус на справі, по якій хочуть шукати зрадників, чому тоді нічого не кажуть про одного з ідеологів підписання Харківських угод працівника ОПУ Руслана Демченка. Він був ідеологом угод і займався їх інформаційним супроводом, захищав їх, як такі, що конче необхідні країні. Створюється інформаційний шум, щоб перекрити більш вразливі для Зеленського теми”, – сказав політик.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *