Арена

Франція сама себе оголосила непричетною до страшного геноциду

Франція несе тягар “важкої та проклятої відповідальности” у геноциді в Руанді, але не є його співучасницею – такого висновку дійшла спеціальна комісія, створена президентом Еммануелем Макроном для з’ясування ролі країни під час геноциду. Про це пише The Guardian.

Фахівці спецкомісії два роки вивчали архіви для з’ясування ролі Франції в геноциді, однак свідчень про співучасть не було виявлено.

Втім, опублікований комісією 1200-сторінковий звіт підтверджує звинувачення в тому, що Франція не зробила достатньо зусиль для припинення вбивств.

Дослівний висновок комісії звучить таким чином: “Тим не менш, тривалий час Франція була пов’язана з режимом, що заохочував расистські розправи. Вона залишалася сліпою щодо підготовки геноциду найбільш радикальними елементами цього режиму”.

Уряд Руанди привітав випуск звіту як “важливий крок до спільного розуміння ролі Франції в геноциді” і заявив, що найближчими тижнями опублікує власне дослідження.

До геноциду в Руанді призвела авіакатастрофа 6 квітня 1994 року літака, яким летіли президент Руанди Жувеналь Габ’ярімана і президент Бурунді Сіпрієн Нтаріаміра. Загиблий президент Руанди належав до панівної етнічної групи хуту. Військові із середовища хуту звинуватили у катастрофі меншину тутсі. Після цього в країні відбулися етнічні чистки.

Протягом ста днів представники народу хуту вбили близько 800 тисяч представників народу тутсі.

Руанда висувала обвинувачення на адресу Франції у співучасті в скоєнні геноциду та у підтримці уряду, який був сформований представниками хуту, а також у наданні допомоги злочинцям під час їхньої втечі.

Франція ці обвинувачення на свою адресу відкидала.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *