Арена

Загинув відомий у Чехії бізнесмен і друг Абрамовича

В аварії гелікоптера на Алясці загинув 56-річний мільярдер з Чехії, засновник групи PPF Петро Келлнер. У нього залишилася дружина і четверо дітей.

Народився Келлнер 20 травня 1964 року. Закінчив у 1986 році економічний факультет Празького економічного університету. Наприкінці 80-х протягом року займав посаду асистента продюсера на кіностудії Barrandov.

Як зазначає видання Апостроф, він знявся в епізоді фільму “Час слуг” Ірени Павласковой, яка потрапила в програму Каннського кінофестивалю. А вже у 1990 році влаштувався в чеську компанію Impromat, яка займалася імпортом і продажем копіювальних машин з Японії.

Почавши торгувати канцелярськими товарами, згодом, Келлнер опинився у списку мільярдерів Forbes World Келлнер і зайняв 68-е місце, з передбачуваним станом в 17,5 млрд доларів.

Він був засновником інвестиційного фонду, який використовував для покупки контрольного пакету акцій найбільшого чеського страховика під час його приватизації. Група PPF займалася страхуванням, фінансами, телекомунікаціями, виробництвом, ЗМІ або біотехнологіями в компаніях, головним чином в Європі, Азії та США.

Відомо, що Келлнер був другом власника Челсі Романа Абрамовича і, за деякими даними, хотів купити у нього футбольний клуб Челсі в 2018 році.

У зарубіжних ЗМІ власника страхової компанії Ceska pojistovna і кредитної структури Home Credit називають “мільярдер – невидимка”. У період з 1995 по 2007 роки Келлнер не давав інтерв’ю і всіляко уникав публічності.

Почавши з продажів копіювальних машин, він зумів зробити капітал завдяки чеської купонної приватизації. Тоді йому вдалося отримати великий кредит і його компанія придбала акції двох сотень чеських підприємств.

При цьому, Келлнер був одним з перших приватизаторів і в Росії. У далекому 1993 році він заснував в РФ інвестиційний фонд “Петро Великий”. Фонд вкладав гроші в різні акції, в тому числі “РАО ЄЕС” і, особливо, в ДКО. Але приблизно за рік до серпня 1998 р несподівано завершив свою діяльність і вивів з країни всі активи – близько $ 30 млн – $ 50 млн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *