АренаВізії

Російському чиновнику сподобався парад у М’янмі, поєднаний з масовим вбивством

У неділю, 28 березня, силовики у М’янмі відкрили вогонь під час похорон 114 осіб, убитих напередодні під час протестів.

Як повідомляють західні ЗМІ, люди бігли від стрілянини під час служби по 20-річному студенту Тхае Маунг Маунгу в Баго недалеко від комерційної столиці Янгон.

“Поки ми співали для нього (загиблого студента. — ред.) пісню революції, сили безпеки просто приїхали і почали стріляти”, — сказала жінка на ім’я Айе, яка була на службі. “Люди, включно з нами, тікали, коли почали стріляти”.

Загальне число цивільних осіб, убитих в країні після початку перевороту 1 лютого, досягло 459 людей.

Напередодні, у суботу, більше сотні людей силовики розстріляли просто під час ходи в День збройних сил М’янми. Розстріл відбувся разом із військовим парадом, на якому був присутній заступник міністра оборони РФ Фомін.

“Парад і розстріл вдалось “вдало поєднати”. Єдиним гостем М’янми і особисто генерала Хлайна на трибуні параду став російський заступник міністра оборони, такий собі пан Фомін. Поєднання звуків стрілянини з “КПВД” та стогонів тих, що помирають, російського чиновника не надто бентежило. Ну почервонів трішки, посоромився, а потім втягнувся у “святкування”. Заступник міністра вдячно покивав, почувши вдячну промову генерала Хлайна, якій той, перекрикуючи кулемети та стогони відкрито дякував Росії за допомогу його режиму і співпрацю”, – прокоментував події у Мьянмі відомий російський публіцист Александр Невзоров.

Відомо, що у республіці М’янма, яка межує з Бангладеш, Індією, Китаєм і Таїландом, 1 лютого  військові на чолі з генералом Хлайном відсторонили від влади цивільне керівництво країни на чолі з Аун Сан Су Чжі та оголосили надзвичайний стан, який триватиме протягом року.

Рішення про переворот у М’янмі було прийняте після візиту до країни міністра оборони РФ Шойгу. Як вважає український політичний аналітик Віталій Портников, Росія має намір зайняти у М’янмі, важливій країні у південно-східній Азії, такі ж позиції, які вона має у Сирії, Білорусі. Такі позиції, які вона займає у всіх країнах, де диктатори потребують серйозної підтримки.

Офіс ООН з прав людини в Женеві повідомляє про арешт кількох десятків журналістів. Військова хунта М’янми відключила Інтернет у деяких містах і заборонила випуск газет.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *